poniedziałek, 7 września 2015

Ciasteczka imbirowe

Oj daaawno już nie piekłam ciasteczek. Dlatego trzeba było to nadrobić! Na dworze coraz chłodniej więc doskonale sprawdzą się kruche ciastka z dodatkiem miodu i imbiru, które są w nich bardzo wyczuwalne. Śmiało możemy je dać dzieciom do szkoły jako dodatek na drugie śniadanie:)





Składniki:  
  • 350g mąki pszennej, 
  • 125g masła, 
  • jajko, 
  • 200g cukru, 
  • 70g miodu, 
  • sok z pół cytryny, 
  • szczypta soli,
  • łyżka imbiru, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej.
Wykonanie

Masło oraz miód stopić i przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, imbir oraz stopione masło. Na koniec dać rozkłócone jajko i sok z cytryny, zagnieść ciasto. 
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem odcisnąć paski na każdym ciastku. 
Piec około 15-20 minut w temp. 160st. Ostudzić na kratce.




 


                                                                      Smacznego:))

10 komentarzy:

  1. Cudne ciasteczka, prezentują się fantastycznie :)
    Pozdrawiamy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze i doskonale będą pasowały do mojej kawy. :) Poprawia nastrój w ten ponury dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za imbirem średnio przepadam, ale na takie ciasteczko chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne takie imbirowe ciasteczka, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne ciasteczka do popołudniowej herbatki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie chrupiące pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne ciasteczka, muszę pachnieć genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosto, tanio, do tego wygląda apetycznie - w sam raz do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń