Składniki:
- 4 kg ogórków,
- 3 czerwone papryki,
- główka czosnku,
- 6 łyżek soli.
Ogórki
umyć i pokroić w słupki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i
również pokroić w słupki. Czosnek posiekać w cienkie paseczki. Całość
zasypać solą i wymieszać. Odstawić na 6 godzin.
Zalewa:
- 3 szklanki octu,
- 3/4 kg cukru,
- łyżka oleju,
- płaska łyżka chilli w proszku.
Wszystko
razem zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki. Przykryć i odstawić na 12
godzin. Następnie warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików, szczelnie
zakręcić i zagotować.
Smacznego:))
Też robię, fajnie smakują :-)
OdpowiedzUsuńIdealne na zimę :)
OdpowiedzUsuń