Biszkopt:
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- łyżka octu jabłkowego,
- szczypta soli.
Białka
ubić wraz ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka.
Dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem i kakao. Na koniec dodać ocet
jabłkowy. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o
wym. 23x33cm. Piec około 25-30 minut w temp. 160st. Ostudzić.
Poncz:
- 50ml wrzątku,
- łyżka kawy rozpuszczalnej,
- 5 łyżek nalewki z malin.
Kawę zalać wrzątkiem. Przestudzić i wymieszać z nalewką. Ponczem nasączyć zimne ciasto.
Mus czekoladowy:
- 100g gorzkiej czekolady,
- 100g mlecznej czekolady,
- 4 żółtka,
- 400ml śmietanki 30%,
- 2 czubate łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny,
- 70ml wrzątku.
Czekolady
stopić na parze i przestudzić. Dodać surowe żółtka i utrzeć na gładką
masę. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia, uważać
jednak by za mocno nie stężała! Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem
cukru pudru, dodać czekoladę oraz żelatynę. Masę od razu wyłożyć na
ciasto i wstawić do lodówki, by masa całkowicie zastygła.
Masa śmietanowa:
- 300ml śmietanki 30%,
- 4 czubate łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny,
- 70ml wrzątku,
- 500g malin,
- 50g startej czekolady.
Żelatynę
rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem
pudrem. Dodać przestudzoną żelatynę, krótko zmiksować. Na koniec dodać
maliny, delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta.
Posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce.
Źródło: Prawo do gotowania z pasją
Smacznego :))
Bajecznie wyglądają te warstwy, a mus chyba bym wyjadła cały z miski :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto, moje ukochane maliny <3
OdpowiedzUsuńidealne na niedzielną rozpustę ;)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Wygląda genialnie! *.*
OdpowiedzUsuńPrześliczne ciasto! :)
Pięknie wygląda i musi być pyszne. Mus czekoladowy i maliny to super połączenie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Witam ;) czy forma byla mierzona na dnie czy od gory? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNa dnie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziekuje za odpowiedz. Piekę go dzis na synka urodziny. Mam nadzieje, ze bedzie smakowal tak samo jak wygląda ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNam ono bardzo smakuje, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu:) Czekam na info;) Pozdrawiam i wszystkiego najsłodszego dla solenizanta!
UsuńNiestety...jak na zlość...biszkopt jak go wlalam tak zostal. Nie urosl nic a nic. Upieklam wiec drugi z innego przepisu. Czekolada po dodaniu zoltek zbila sie z kulke, a o polaczeniu ze smietana nie bylo mowy. Mam mase straciatella ;) nie wiem jak wyszedl Pani tak ladny, gladki mus. Czekolady byly dobrej jakosci ;(
OdpowiedzUsuńA dodała Pani żółtka do przestudzonej czekolady? Bo chyba to byłby jedyny powód... Chyba, że nie stopiła Pani czekolady na gładką, płynną masę? Co do biszkoptu, no cóż czasem tak bywa, że nam się nie udaje, ja robię zawsze z bardzo podobnych przepisów i się udaje. Może za długo Pani ubijała albo niektórzy twierdzą, że trzeba mogę mieszać szpatułką a nie miksować to wtedy ciasto ładnie wyrośnie i nie opadnie. Choć ja ubijam mikserem na niskich obrotach i wyrasta :)
UsuńA czy zamiast malin moga byc inne owoce np mrozone truskawki?
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
Usuń