środa, 19 sierpnia 2015

Tarta z borówkami i frużeliną z wiśni

Nasze borówki pięknie w tym roku obrodziły, dlatego mogę trochę poszaleć z deserami:) Od dawna chodziła za mną tarta, więc ją po prostu zrobiłam:) Kruche kakaowe ciasto posmarowane frużeliną z wiśni, która nie jest mocno słodka i świetnie się sprawdziła! Do tego krem śmietanowy a w nim małe niespodzianki w postaci Ptasiego mleczka. Całość pokryta dużą ilością borówki amerykańskiej. Mówię Wam, pycha!!!




 
Kruche ciasto: 
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 
  • 2/3 szklanki cukru, 
  • 125g masła lub margaryny, 
  • łyżka kakao, 
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 
  • łyżka śmietany 12%.
Mąkę przesiać wraz z kakao. Dodać margarynę, sypką kawę, cukier i śmietanę. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno i boki natłuszczonej formy na tartę o śr. 27cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Dodatkowo:  
Zimne ciasto posmarować frużeliną z wiśni. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan -fixu. Stale ubijając dodawać po łyżce serka mascarpone. Połowę masy wyłożyć na tartę, powciskać posiekane Ptasie mleczko i posmarować resztą kremu. Wierzch posypać świeżymi borówkami. Przechowywać w lodówce.










                                                               Smacznego :))
 

12 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda ta tarta :) Uwielbiam z borówkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak... taka tarta to pyszność! Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ładnie i tak dużo moich ulubionych borówek. Częstuję się bez pytania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Fantastyczna musi być, już zapisuje w swoim katalogu przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomimo, że przepis mało dietetyczny to wygląda wręcz obłędnie. Patrząc po samych składnikach, użytych do tego wypieku, można stwierdzić, że smakuje lepiej niż wspaniale. Bardzo fajne połączenie smaków borówek z wiśniową frużeliną. Inspirująco, a zdjęcia i sam wypiek niezwykle udane! Brawo! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Wygląda przepysznie. A borówki uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Tarta wygląda wybornie. KOniecznie musze ją sobie upiec. Z innymi owocami też pewnie pysznie smakuje.

    OdpowiedzUsuń