Kruche ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 2/3 szklanki cukru,
- 125g masła lub margaryny,
- łyżka kakao,
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- łyżka śmietany 12%.
Mąkę
przesiać wraz z kakao. Dodać margarynę, sypką kawę, cukier i śmietanę.
Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię
spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno i boki
natłuszczonej formy na tartę o śr. 27cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15
minut w temp. 180st. Ostudzić.
Dodatkowo:
- 250ml śmietanki 30%,
- śmietan- fix,
- 250g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 5 łyżek frużeliny z wiśni (użyłam Greek Trade),
- 8 sztuk Ptasiego mleczka,
- 400g borówki amerykańskiej.
Zimne
ciasto posmarować frużeliną z wiśni. Śmietankę ubić na sztywno z
dodatkiem cukru pudru i śmietan -fixu. Stale ubijając dodawać po łyżce
serka mascarpone. Połowę masy wyłożyć na tartę, powciskać posiekane
Ptasie mleczko i posmarować resztą kremu. Wierzch posypać świeżymi
borówkami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :))
prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ta tarta :) Uwielbiam z borówkami :)
OdpowiedzUsuńJak ja to lubię :D
OdpowiedzUsuńO tak... taka tarta to pyszność! Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda ładnie i tak dużo moich ulubionych borówek. Częstuję się bez pytania.
OdpowiedzUsuńWow! Fantastyczna musi być, już zapisuje w swoim katalogu przepis! :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńPomimo, że przepis mało dietetyczny to wygląda wręcz obłędnie. Patrząc po samych składnikach, użytych do tego wypieku, można stwierdzić, że smakuje lepiej niż wspaniale. Bardzo fajne połączenie smaków borówek z wiśniową frużeliną. Inspirująco, a zdjęcia i sam wypiek niezwykle udane! Brawo! :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis. Wygląda przepysznie. A borówki uwielbiam.
OdpowiedzUsuńTarta wygląda wybornie. KOniecznie musze ją sobie upiec. Z innymi owocami też pewnie pysznie smakuje.
OdpowiedzUsuńWygląda meeeeega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda super! czekam do lata żeby zrobić, choć w sumie z borówkami też mogłaby być niezła
OdpowiedzUsuńPróbował ktoś z truskawkami? Pewnie borowki byłyby też mega!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko ;) Gratuluję
OdpowiedzUsuń