Biszkopt:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżka cukru wanilinowego (użyłam Master Cook).
Całe
jajka ubić na parze z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubijać około 8
minut, aż masa będzie puszysta. Zdjąć z ognia, od razu dodawać po łyżce
przesianej mąki. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 23x33cm wyłożoną
papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temp. 160st. Wyjąć z formy,
ostudzić, usunąć z formy i ponownie umieścić w blaszce.
Pianka truskawkowa:
- 400ml śmietanki 30%,
- 200ml wrzątku,
- 2 galaretki truskawkowe (150g) użyłam Master Cook,
- opakowanie okrągłych biszkoptów.
Galaretki
rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod
koniec ubijania powoli wlewając przestudzoną galaretkę. Masę wylać na
ciasto, wstawić na 10 minut do lodówki. Następnie ułożyć biszkopty,
jeden obok drugiego, lekko je dociskając. Schłodzić.
Mus truskawkowy:
- 600g truskawek (mogą być mrożone),
- 2 galaretki truskawkowe (150g) użyłam Master Cook.
Owoce
zmiksować blenderem, następnie mocno podgrzać. Dodać sypie galaretki,
dokładnie wymieszać i ostudzić. Zimny mus wylać na ciasto. Wstawić do
lodówki, by masa stężała.
Krem śmietanowy:
- 250 ml śmietanki 30%,
- łyżka cukru pudru z laską wanilii (użyłam Master Cook),
- opakowanie śmietan-fixu,
- 50g startej czekolady.
Śmietanę
ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Masę
rozsmarować na cieście. Wierzch posypać startą czekoladą. Przechowywać w
lodówce.
Źródło: Cynamonowy Pył
Smacznego:))
Pięknie wygląda, bardzo smakowicie i bardzo puszyście ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciacho!
OdpowiedzUsuńPyszne i piękne to ciasto.
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałeczek :)
Wyszło pięknie ! Uwielbiam to ciasto, fakt.... jest idealne na lato :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! <3
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentuje to ciasto! :)
OdpowiedzUsuńAleż one musi być pyszne, zwłaszcza z truskawkami! :D
Mniaam! Ale bym takie zjadła :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na "mini sesję zdjęciową" :) Napisz co myślisz, jeśli możesz :*
www.moskwasworld.blogspot.com
Wspaniały, wpraszam się na kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńCudowny biszkopt, idealny na lato :)
OdpowiedzUsuń