Biszkopt:
- 4 duże jajka,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki pszennej,
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku.
Dodać przesiane mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
Przełożyć do
natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24cm.
Piec
ok. 30 min w temp. 175st.
Ostudzić, przekroić na 3 krążki.
Dodatkowo:
- 500g truskawek,
- 250g białej czekolady,
- śmietan-fix,
- 2 szklanki śmietanki 30%,
- 100g płatków ryżowych błyskawicznych,
- 200ml mleka,
- 3 łyżki cukru pudru.
Czekoladę rozpuścić, przestudzić. Mleko zagotować, wsypać płatki, wymieszać i przestudzić. Śmietankę ubić, wsypać śmietan-fix oraz cukier puder. Dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Dodać przestudzone płatki ryżowe.
Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki.
Pierwszy krążek ciasta posmarować kremem, powciskać pokrojone truskawki, przykryć 2 krążkiem ciasta. Ponownie posmarować kremem, ułożyć truskawki i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu.
Udekorować truskawkami.
Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form.
Smacznego;))
Przepis dodaję do akcji:
Ale cudo.
OdpowiedzUsuńPiękny torcik :)
OdpowiedzUsuńSuper torcik :-) z pewnością pyszny :-)
OdpowiedzUsuń