niedziela, 29 czerwca 2014

Tort rafaello z truskawkami - bez wiórków kokosowych:)

Postanowiłam ulepszyć tradycyjne rafaello. A, że zbliżała się pewna bardzo ważna rocznica, stworzyłam tort o masie bardzo podobnej do rafaello, jednak zamiast wiórków kokosowych użyłam płatki ryżowe, dzięki czemu masa nabrała bardziej delikatny smak. Dodałam również świeże truskawki, które tylko dodały ciastu uroku:) Tort wyszedł bardzo delikatny, puszysty i naprawdę smaczny!





Biszkopt:
  • 4 duże jajka, 
  • szklanka cukru, 
  • szklanka mąki pszennej, 
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. 
Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24cm.
Piec ok. 30 min w temp. 175st. 
Ostudzić, przekroić na 3 krążki.


Dodatkowo:
  • 500g truskawek, 
  • 250g białej czekolady, 
  • śmietan-fix, 
  • 2 szklanki śmietanki 30%, 
  • 100g płatków ryżowych błyskawicznych, 
  • 200ml mleka, 
  • 3 łyżki cukru pudru. 

Czekoladę rozpuścić, przestudzić. Mleko zagotować, wsypać płatki, wymieszać i przestudzić. Śmietankę ubić, wsypać śmietan-fix oraz cukier puder. Dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Dodać przestudzone płatki ryżowe.
Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki.
Pierwszy krążek ciasta posmarować kremem, powciskać pokrojone truskawki, przykryć 2 krążkiem ciasta. Ponownie posmarować kremem, ułożyć truskawki i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu.
Udekorować truskawkami.




Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form.


                                                          Smacznego;))

Przepis dodaję do akcji:

Lato w pełni!
 

3 komentarze: