wtorek, 17 czerwca 2014

Sernik na zimno z truskawkami

Podczas sezonu truskawkowego nie może u nas zabraknąć sernika na zimno z dodatkiem truskawek:)) Tym razem zrobiłam najzwyklejszy sernik na zimno na biszkoptach wypełniony truskawkami. Całość pokryta musem truskawkowym. Przepis bardzo prosty a sernik naprawdę smaczny:) Doskonale orzeźwi w upalne dni! 





Masa serowa:
  • 150g biszkoptów, 
  • 700g białego sera, 
  • 125 g serka mascarpone,
  • szklanka cukru, 
  • 150g truskawek, 
  • laska wanilii, 
  • szklanka śmietany 30%,
  • 2 łyżki żelatyny. 

Na dnie tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć warstwę biszkoptów. 
Ser zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem i nasionami wanilii. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną żelatynę. Połączyć z serem. Gotową masę wylać na biszkoptowy spód. 
Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i powciskać w masę serową. Schłodzić.


Mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek, 
  • galaretka truskawkowa.
Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na puree. Dodać zimną galaretkę.
Tężejącą masę wylać na ciasto.
Wstawić na noc do lodówki.





                                                             Smacznego:))

 Przepis dodaję do akcji:


Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

9 komentarzy:

  1. mmm, pychota! :)

    Zapraszam do mnie na Dietetyczną Pannę Cottę!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wygląda - pięknie. Mnie ostatnio taki mus z galaretką , nie stężał ;(

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjnie wygląda, najlepsze ciasto latem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czysta truskawkowa rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasta, idealna na letnie dni kiedy nie bardzo chce się włączać piekarnika a mamy ochotę na coś słodkiego:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepszy taki sernik, mój tata uwielbia :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń