niedziela, 22 czerwca 2014

Francuskie ślimaczki z kurczakiem - kategoria kurczak

Chciałam zrobić coś co nadawało by się zarówno na danie główne jak i na przekąskę. Wymyśliłam więc filet z kurczaka z pomidorami zawinięty w cieście francuskim. Danie jest sycące, można więc je podać na obiad, ale znakomicie sprawdzi się również podczas spotkania ze znajomymi:)) 




Składniki:
  • ciasto francuskie, 
  • 400g filetu z kurczaka, 
  • puszka krojonych pomidorów, 
  • ząbek czosnku, cebula, 
  • sól, 
  • kilka gałązek bazylii, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, 
  • jajko,
  • sezam do posypania. 

Wykonanie


Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli. Smażyć chwilkę. Następnie dodać pomidory wraz z zalewą oraz posiekaną bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż woda nieco odparuje. Ostudzić.
Masę rozsmarować na cieście francuskim. 
Zwinąć w roladę, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Pokroić na plasterki grubości około 2 cm.
Piec około 25 minut w temp. 180st.
Podawać np. na liściach sałaty.











                                                                    Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:


Pudliszki - Pomidorowe inspiracje
 

1 komentarz:

  1. mmmm.. po zdjęciach widać, że miałaś prawdziwą ucztę!

    OdpowiedzUsuń