Składniki:
- 1/2 kg schabu bez kości,
- 150g kiszonej kapusty,
- 300g kurek,
- cebula,
- pęczek szczypioru,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
- sól, pieprz,
- szczypta tymianku,
- szczypta estragonu,
- 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina,
- łyżka mąki pszennej,
- natka pietruszki do posypani.
Wykonanie
Kapustę umyć, posiekać, zalać odrobiną wody i
gotować około 30 minut. Odcedzić. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i
pokroić. Podsmażyć na odrobinie oleju wraz z posiekaną cebulą.
1/3
odłożyć, do reszty dodać kapustę kiszoną, posiekany szczypior i 2 łyżki
koncentratu pomidorowego. Dusić około 5 minut. Doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Mięso umyć, pokroić na cienkie
plastry. Każdy kotlet cienko rozbić, oprószyć z obu stron solą i
pieprzem. Nałożyć farsz, zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze
wszystkich stron na oleju.
Resztę kurek z
cebulką wrzucić na olej od smażenia, zasypać łyżką mąki. Smażyć
minutkę. Dodać resztę koncentratu pomidorowego, tymianek i estragon oraz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wlać wino oraz szklankę wody.
Włożyć roladki do sosu, dusić po przykryciem około 20 minut na małym
ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
Oj wierzę że było pysznie! Zgłodniałam od samego czytania :)
OdpowiedzUsuńDzięki:))
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na takie roladki. Wyglądają przepysznie.:)
OdpowiedzUsuńMagdo, ale mi smaka narobiłaś ! Nie roladkami, ale kurkami najbardziej !
OdpowiedzUsuńDziś u mnie prawie tradycyjne schabowe z młodą kapustą, ile bym dała za kurki.'
Może jurto uda mi się nabyć na targu ?
Aniu myślę, że na targu coś już powinnaś znaleźć:)) A jak nie to Ci wyślę paczuszkę;))
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszły przepyszne :))) i mężowi bardzo smakowały:) Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń