sobota, 7 czerwca 2014

Tarta z musem rabarbarowo - truskawkowym

Uchowało mi się jeszcze troszkę rabarbaru, postanowiłam więc do wykorzystać;) A, że truskawek u mnie pod dostatkiem zrobiłam szybką i bardzo smaczną tartę z musem rabarbarowo - truskawkowym. Tarta nie wymaga pieczenia i jest łatwa w przygotowaniu. Będzie idealnym dodatkiem do kawy w upalne dni:)




Spód:
  • 250g herbatników kakaowych, 
  • 120g masła lub margaryny. 

Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze na pył, dodać masło, krótko zmiksować do połączenia składników. Masą wylepić dno i boki formy na tartę. Schłodzić.


Mus truskawkowy: 
  • 400g truskawek, 
  • 400g rabarbaru, 
  • 2 czubate łyżki żelatyny, 
  • szklanka cukru, 
  • szklanka śmietanki 30%. 

Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem i zalać 1/2 szkl. wody. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Przestudzić.
Z truskawek usunąć szypułki, przełożyć do blendera i zmiksować na puree. Dodać rabarbar, zmiksować.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Przestudzić i dodać do masy. Krótko zmiksować, ostudzić.
Masę wylać na schłodzony spód. W masę wetknąć kilka przepołowionych truskawek. Wstawić na całą noc do lodówki.











                                                               Smacznego;))


Przepis dodaję do akcji:

 
Lato w pełni!Milion smaków truskawek



5 komentarzy:

  1. uwielbiam tego rodzaju ciasta, idealny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna tarta! ; )
    Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności *o*
    Zapraszam do mnie do czytania, komentowania i obserwowania! Na pewno się odwdzięczę ^^
    http://everythinfispossible.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędnie wygląda ta tarta! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo zachęcająco!!

    OdpowiedzUsuń