Biszkopt:
- 4 jajka,
- 1/3 szklanka mąki pszennej,
- 1/3 szklanki kakao,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawę rozpuszczalną.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x36cm.
Piec około 20 minut w temp. 170st. Ostudzić.
Poncz:
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki rumu,
- 250g konfitury z czarnej porzeczki.
Sok z cytryny wymieszać z rumem, ponczem nasączyć ciasto. Posmarować konfiturą i wstawić do lodówki.
Krem:
- 533 g kajmaku,
- 250g masła,
- 2 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy,
- 5 łyżek ajerkoniaku,
- 300g bez.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę,
powoli dodawać ajerkoniak oraz zimną kawę. Następnie dodawać po łyżce
kajmaku. Dodać połowę pokruszonych bezów. Masę rozsmarować na cieście,
posypać resztą bezów.
Wierzch:
- 100g śmietanki 30%,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 5 łyżek ajerkoniaku,
- 2 łyżki wody,
- łyżka żelatyny,
- 50 g startej czekolady,
- 50 g pokruszonych bez.
Żelatynę namoczyć w wodzie, odstawić na 10
minut, następnie mieszając podgrzać na parze, aż całkowicie się
rozpuści. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Powoli
dodawać sok z cytryny i ajerkoniak. na koniec dodać przestudzoną
żelatynę. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać startą czekoladą
oraz pokruszonymi bezami. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego:))
takie słodkości to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie jak zawsze :)!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się :) i wcale mi kalorie nie przeszkadzają!
OdpowiedzUsuńTeż mam w planach zrobić to ciasto :) Zachwyca mnie za każdym razem kiedy widzę je na blogach :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie boję się tej słodkości, dlatego to ciasto ciągle jest u mnie na liście do wypróbowania i jakoś ciągle boję się, że nam nie posmakuje :))
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające:)
OdpowiedzUsuńObłędnie słodkie, super pyszne :)
OdpowiedzUsuńMoże i bomba kaloryczna, ale ja bym się na nią pokusiła :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne ciasto, robiłam je kiedyś, polecam:)
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda ta kostka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)) Wedelko na pewno Wam będzie smakowało:)
OdpowiedzUsuń