niedziela, 22 czerwca 2014

Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką

Wyciągnęłam z zamrażalnika kolejną paczuszkę czerwonych porzeczek i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Decyzja padła na drożdżową chałkę nadziewaną masą serową i galaretką z czerwonej porzeczki. Chałka wyszła idealnie miękka i puszysta, dobrze wypieczona a słodko - kwaśny farsz doskonale współgrał z resztą. Idealna do zabrania na piknik i wycieczkę;)) 




Ciasto:
  • 2 jajka, 
  • szklanka ciepłej wody, 
  • 4,5 szklanki mąki pszennej, 
  • 125 g masła lub margaryny, 
  • 5 łyżek cukru, 
  • 25g świeżych drożdży.

Do ciepłej wody dodać łyżkę cukru oraz mąki i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać resztę cukru, posiekane masło, jajko i zaczyn. Zagnieść ciasto. Wyrabiać ręcznie przez około 7 minut. 
Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Następnie ciasto "odgazować" uderzając w nie pięścią. Podzielić na pół, każdą część rozwałkować na prostokąt o wym. 38x23cm.


Masa serowa:
  • 500g białego sera, 
  • 2 jajka, 
  • łyżka budyniu waniliowego, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 5 łyżek cukru pudru. 

Na środkach obu prostokątów ciasta rozsmarować masę serową.


Masa porzeczkowa:
  • 2 szklanki czerwonych porzeczek, 
  • 1/2 szklanki wody, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 4 łyżeczki wody, 
  • jajko. 
 
1/2 szklanki wody zagotować z cukrem i porzeczkami. W 4 łyżeczkach wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną dodać do porzeczek. Mieszając, gotować około 1 minuty. Zdjąć z ognia i przestudzić. 
Zimną masę podzielić na pół i rozłożyć na obu porcjach ciasta. Po obu stronach naciąć paski o szerokości około 2,5 cm. Zaplatać na siebie tworząc warkocz. Końce strucli podwinąć pod spód. Tak samo postąpić z drugą struclą. 
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec około 25-30 minut w temp. 180st.






                                                                    Smacznego:))

 Źródło: Kopalnia smaków 


8 komentarzy:

  1. O mniam, wygląda naprawdę wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała ta chałka wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny pomysł na wykorzystanie porzeczek :) P.S. Piękne ta serweta w róże:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam chałkę! :) a taka nadziana to już w ogóle szczyt moich marzeń, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż mi zapachniało, pyszne drożdżowe domowe ciasto mniammm

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie :-) z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń