Ciasto:
- 2 jajka,
- szklanka ciepłej wody,
- 4,5 szklanki mąki pszennej,
- 125 g masła lub margaryny,
- 5 łyżek cukru,
- 25g świeżych drożdży.
Do ciepłej wody dodać łyżkę cukru oraz mąki i
wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły
pracować. Mąkę przesiać, dodać resztę cukru, posiekane masło, jajko i
zaczyn. Zagnieść ciasto. Wyrabiać ręcznie przez około 7 minut.
Uformować
kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić
na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Następnie ciasto "odgazować" uderzając w nie pięścią. Podzielić na pół, każdą część rozwałkować na prostokąt o wym. 38x23cm.
Masa serowa:
- 500g białego sera,
- 2 jajka,
- łyżka budyniu waniliowego,
- łyżka cukru waniliowego,
- 5 łyżek cukru pudru.
Na środkach obu prostokątów ciasta rozsmarować masę serową.
Masa porzeczkowa:
- 2 szklanki czerwonych porzeczek,
- 1/2 szklanki wody,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 4 łyżeczki wody,
- jajko.
1/2 szklanki wody zagotować z cukrem i
porzeczkami. W 4 łyżeczkach wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną dodać do
porzeczek. Mieszając, gotować około 1 minuty. Zdjąć z ognia i
przestudzić.
Zimną masę podzielić na pół i rozłożyć na obu porcjach
ciasta. Po obu stronach naciąć paski o szerokości około 2,5 cm. Zaplatać
na siebie tworząc warkocz. Końce strucli podwinąć pod spód. Tak samo
postąpić z drugą struclą.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec około 25-30 minut w temp. 180st.
Smacznego:))
Źródło: Kopalnia smaków
Ojej, ojej - ale pychota!
OdpowiedzUsuńO mniam, wygląda naprawdę wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWspaniała ta chałka wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Pyszny pomysł na wykorzystanie porzeczek :) P.S. Piękne ta serweta w róże:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałkę! :) a taka nadziana to już w ogóle szczyt moich marzeń, pycha! :)
OdpowiedzUsuńaż mi zapachniało, pyszne drożdżowe domowe ciasto mniammm
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie:)))
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :-) z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuń