czwartek, 8 października 2015

Zupa gulaszowa z soczewicą

Pogoda za oknem już coraz bardziej jesienna, warto więc zadbać oto, aby nasze posiłki były sycące i rozgrzewające. Świetnie sprawdzają się gęste zupy takie jak np. gulaszowa. Na blogu jest już jedna wersja zupy gulaszowej, która znajdziecie tutaj, ta jest z dodatkiem soczewicy, dzięki czemu jest jeszcze bardziej sycąca. 




 
Składniki:  
  • 500g soczewicy, 
  • 700g szynki wieprzowej bez kości, 
  • 3 ziemniaki, 
  • średnia cukinia, 
  • czerwona papryka, 
  • 3 marchewki, 
  • pietruszka,
  • łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki curry, 
  • 1/2 łyżeczki bazylii, 
  • 1/2 łyżeczki oregano, 
  • sól, pieprz.
Wykonanie

Soczewicę zalać wodą i odstawić na 12 godzin, by napęczniała. Następnie dodać umyte i pokrojone w kostkę mięso oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i pietruszkę. Gotować około godziny na małym ogniu. Dodać obrane ziemniaki i pokrojone w kostkę. Gotować około 20 minut. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy. Gotować jeszcze jakieś 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.




                                                                      Smacznego:))
 

10 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie :-) a jaka soczewica?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zupka :) Pożywna, w sam raz na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nadeszły chłodne dni i teraz takie obiadki są w sam raz, pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie chce sie czepiac. Zdjecie ladne i zupa pewnie smaczna, ale to co jest w zupie na tym zdjeciu to raczej nie soczewica tylko drobna fasolka. Ziarna soczewicy sa o wiele mniejsze i maja inny ksztalt: soczewek wlasnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam dodać odrobinę kuminu. Taka bardziej orientalna się robi.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta zupa musi być wspaniale aromatyczna i sycąca, w sam raz na kolację! Niestety nie mam soczewicy u siebie, czy mogłabym zastąpić ją cieciorką?

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna i pożywna zupka, idealna na jesienne dni.

    OdpowiedzUsuń