Składniki:
- 500g soczewicy,
- 700g szynki wieprzowej bez kości,
- 3 ziemniaki,
- średnia cukinia,
- czerwona papryka,
- 3 marchewki,
- pietruszka,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1/2 łyżeczki bazylii,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- sól, pieprz.
Wykonanie
Soczewicę
zalać wodą i odstawić na 12 godzin, by napęczniała. Następnie dodać
umyte i pokrojone w kostkę mięso oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę
marchewkę i pietruszkę. Gotować około godziny na małym ogniu. Dodać
obrane ziemniaki i pokrojone w kostkę. Gotować około 20 minut. Na koniec
dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy. Gotować jeszcze jakieś
15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:))
Mniam. Idealna jesienna zupka :-)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :-) a jaka soczewica?
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :) Pożywna, w sam raz na zimę :)
OdpowiedzUsuńNadeszły chłodne dni i teraz takie obiadki są w sam raz, pycha
OdpowiedzUsuńNie chce sie czepiac. Zdjecie ladne i zupa pewnie smaczna, ale to co jest w zupie na tym zdjeciu to raczej nie soczewica tylko drobna fasolka. Ziarna soczewicy sa o wiele mniejsze i maja inny ksztalt: soczewek wlasnie.
OdpowiedzUsuńA jednak jest to soczewica nie fasolka;))
UsuńPolecam dodać odrobinę kuminu. Taka bardziej orientalna się robi.
OdpowiedzUsuńTa zupa musi być wspaniale aromatyczna i sycąca, w sam raz na kolację! Niestety nie mam soczewicy u siebie, czy mogłabym zastąpić ją cieciorką?
OdpowiedzUsuńOczywiście, jak najbardziej! :)
UsuńPyszna i pożywna zupka, idealna na jesienne dni.
OdpowiedzUsuń