Kruche ciasto:
- 225 g mąki pszennej tortowej,
- 225 g masła,
- 2 łyżki cukru,
- 3/4 łyżeczki soli,
- łyżka soku z cytryny,
- 6 łyżek lodowatej wody.
Mąkę
przesiać, zmieszać z cukrem i ze solą. Dodać zimne masło pokrojone na
kawałki, posiekać razem nożem. Dodać sok z cytryny oraz bardzo zimną
wodę. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i pociąć na małe kwadraty o
boku ok. 6cm.
Nadzienie:
- 700g jabłek,
- 100g + 2 łyżki brązowego cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- 120ml gęstej śmietany 18%,
- 2 łyżki masła,
- jajko,
- łyżka cynamonu.
Na
środku każdego kwadratu ciasta nałożyć mały kleks śmietany. Jabłka
obrać ze skórki i pokroić kostkę. Wymieszać ze 100g brązowego cukru oraz
cynamonem. Jabłka rozłożyć na kleksach ze śmietany, ułożyć kilka
wiórków masła. Zawinąć rogi do środka i delikatnie je skleić tworząc
sakiewki. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec
około 20 minut w temp. 180-190st.
Smacznego:))
Pyszne sakiewki, super pomysł na szybki deser :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka. Porywam jedno do kawki :-)
OdpowiedzUsuńJabłka schowane w kruchym cieście są przepyszne :D
OdpowiedzUsuńFajna alternatywa dla szarlotki, mniam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Uwielbiam je! :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam.
OdpowiedzUsuńNo po prostu pych🍮
Bardzo się cieszę;))
Usuń