wtorek, 27 października 2015

Kruche sakiewki z jabłkami

Jabłka to moim zdaniem największe kulinarne bogactwa jesieni:) Dlatego też często wtedy dodaję je do różnych potraw, najczęściej jednak do deserów. Oczywiście najbardziej popularnym deserem z jabłkami jest szarlotka, jednak bardzo często piekę też takie malutkie sakiewki wypełnione kleksem śmietany i jabłkami. Są niebywale kruche i naprawdę przepyszne! Gwarantuję, że na jednym nie skończycie:) 



 
Kruche ciasto:  
  • 225 g mąki pszennej tortowej, 
  • 225 g masła, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 3/4 łyżeczki soli, 
  • łyżka soku z cytryny, 
  • 6 łyżek lodowatej wody.
Mąkę przesiać, zmieszać z cukrem i ze solą. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki, posiekać razem nożem. Dodać sok z cytryny oraz bardzo zimną wodę. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i pociąć na małe kwadraty o boku ok. 6cm.

Nadzienie:  
  • 700g jabłek, 
  • 100g + 2 łyżki brązowego cukru, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 120ml gęstej śmietany 18%, 
  • 2 łyżki masła,
  • jajko, 
  • łyżka cynamonu.
Na środku każdego kwadratu ciasta nałożyć mały kleks śmietany. Jabłka obrać ze skórki i pokroić kostkę. Wymieszać ze 100g brązowego cukru oraz cynamonem. Jabłka rozłożyć na kleksach ze śmietany, ułożyć kilka wiórków masła. Zawinąć rogi do środka i delikatnie je skleić tworząc sakiewki. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 20 minut w temp. 180-190st.






                                                                 Smacznego:))
 

7 komentarzy:

  1. Pyszne sakiewki, super pomysł na szybki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasteczka. Porywam jedno do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłka schowane w kruchym cieście są przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna alternatywa dla szarlotki, mniam :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam.
    No po prostu pych🍮

    OdpowiedzUsuń