środa, 7 października 2015

Ciasto cytrynowe z borówkami

Mamy jeszcze na krzaczkach trochę dojrzałych borówek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały:) Niestety nie mam teraz zbyt wiele czasu na pieczenie, dlatego na szybko upiekłam taką pyszną cytrynowa babkę z dodatkiem borówki amerykańskiej. Ciasto ma śliczny, żółty kolor, jest bardzo aromatyczne i puszyste. Co tu dużo mówić, musicie je po prostu upiec:)



foremka 26cm x 11cm
 
Składniki:  
  • 3 jajka, 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 200ml oleju, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • skórka z całej cytryny, 
  • 150g borówki amerykańskiej.
Wykonanie

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Dodać borówki, delikatnie wymieszać. 
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki o wym. 26cm x 11cm. Piec około 50-60 minut w temp. 170st.
Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.








                                                                       Smacznego:))
  

6 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto :) Uwielbiam takie cytrynowe cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, to ciasto wygląda cudownie! :)
    Musiało być pyszne! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja na coś słodkiego :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciacho wygląda wprost przepysznie! :D Bardzo chętnie podkradłabym kawałek ale cóż... chyba muszę upiec sama, żeby się przekonać jak smakuje. :D

    OdpowiedzUsuń