foremka 26cm x 11cm
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 200ml oleju,
- 3/4 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- sok z 1/2 cytryny,
- skórka z całej cytryny,
- 150g borówki amerykańskiej.
Wykonanie
Jajka
utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem
do pieczenia oraz olej. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Dodać
borówki, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej i
wysypanej bułką tartą foremki o wym. 26cm x 11cm. Piec około 50-60 minut
w temp. 170st.
Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:))
wygląda pysznie: )
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :) Uwielbiam takie cytrynowe cuda :)
OdpowiedzUsuńWow, to ciasto wygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńMusiało być pyszne! *.*
Pyszna propozycja na coś słodkiego :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała!
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda wprost przepysznie! :D Bardzo chętnie podkradłabym kawałek ale cóż... chyba muszę upiec sama, żeby się przekonać jak smakuje. :D
OdpowiedzUsuń