czwartek, 15 października 2015

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Jesień obfituje w pyszne jabłka, mamy wtedy też większa ochotę na jabłkowe desery. Dziś proponuję tradycyjny, wszystkim zapewne dobrze znany ryż zapiekany z jabłkami i śmietankową chmurką. Można go podać na deser a także na kolacje, ze względu na to, że danie to podajemy na ciepło. 




 
Składniki:  
  • 1 i 1/2 szklanki mleka, 
  • 200g ryżu, 
  • 3 jabłka, 
  • 4 łyżki cukru, 
  • 100ml śmietany 18%, 
  • 2 łyżeczki masła, 
  • 3 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie

Mleko zagotować, dodać ryż, gotować około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Lekko przestudzić. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do garnka wraz z 3 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami cynamonu. Mieszając, gotować ok. 10 minut na małym ogniu.
Natłuścić naczynka do zapiekania (u mnie 3 szt) i nałożyć warstwę ryżu, pokryć cienkimi plasterkami masła i duszonymi jabłkami. Nałożyć kolejną warstwę ryżu i posmarować cienką warstwą śmietanki. Oprószyć pozostałą łyżką cukru i łyżeczką cynamonu. 
Piec około 20 minut w temp. 150st. 
Podawać, gdy danie jest jeszcze ciepłe.






                                                                                 Smacznego:))
 

6 komentarzy:

  1. Mmm smak z dzieciństwa :) Moja ciocia zawsze robiła taki ryż. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam smak jabłek i cynamonu :) Chyba już wiem, co jutro zrobię na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To danie będzie zawsze mile widziane u mnie w domu. Smakuje małym i dużym.

    OdpowiedzUsuń