Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 200g ryżu,
- 3 jabłka,
- 4 łyżki cukru,
- 100ml śmietany 18%,
- 2 łyżeczki masła,
- 3 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie
Mleko
zagotować, dodać ryż, gotować około 15 minut na małym ogniu, często
mieszając. Lekko przestudzić. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o
drobnych oczkach. Przełożyć do garnka wraz z 3 łyżkami cukru i 2
łyżeczkami cynamonu. Mieszając, gotować ok. 10 minut na małym ogniu.
Natłuścić
naczynka do zapiekania (u mnie 3 szt) i nałożyć warstwę ryżu, pokryć
cienkimi plasterkami masła i duszonymi jabłkami. Nałożyć kolejną warstwę
ryżu i posmarować cienką warstwą śmietanki. Oprószyć pozostałą łyżką
cukru i łyżeczką cynamonu.
Piec około 20 minut w temp. 150st.
Podawać,
gdy danie jest jeszcze ciepłe.
Smacznego:))
deser z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMmm smak z dzieciństwa :) Moja ciocia zawsze robiła taki ryż. Pycha :)
OdpowiedzUsuńCudowne wspomnienie dzieciństwa...
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak jabłek i cynamonu :) Chyba już wiem, co jutro zrobię na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki ryż :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
To danie będzie zawsze mile widziane u mnie w domu. Smakuje małym i dużym.
OdpowiedzUsuń