Składniki:
- 1/2 bakłażana,
- 1/2 cukinii,
- duża cebula,
- papryka,
- 3 duże pomidory,
- 500g mięsa mielonego wołowego,
- ząbek czosnku,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 100 g sera w plastrach.
Wykonanie
Bakłażana
i cukinię umyć i pokroić w dość grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w
półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w
paseczki. Pomidory umyć i pokroić w plastry. Mięso podsmażyć na łyżce
oliwy wraz z posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku solą i
pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego natłuścić oliwą. Ułożyć plastry
bakłażana i cukinii oraz cebulę. Wyłożyć połowę mięsa, papryki i
pomidorów. Posmarować dwiema łyżkami przecieru. Oprószyć obficie solą i
pieprzem. Przykryć kolejną warstwą bakłażana, cukinii, cebuli, mięsa,
papryki i pomidorów. Posmarować przecierem i oprószyć solą i pieprzem.
Piec około 50 min w temp. 180st.
Następnie ułożyć na wierzchu plastry
sera i zapiekać jeszcze jakieś 10-15 minut.
Smacznego;))
Bardzo fajny pomysł na zapiekankę :) Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :) Z bakłażanem pycha!
OdpowiedzUsuńZapowiada się na pyszną zapiekankę.
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie, oj musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńcoś na wzór imam bayilidi :) apetycznie
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda.
OdpowiedzUsuńSmakowało Madzia?
Nam bardzo, lubimy takie dania;)
Usuń