sobota, 24 października 2015

Drożdżowy odrywaniec jabłkowo - cynamonowy

Nie wiem jak u Was, ale u nas na weekend musi być coś słodkiego;)) Ostatnio często piekę ciasta z jabłkami takie jak np. to drożdżowe ciacho. Właściwie to taki drożdżowy chlebek z jabłkami i cynamonem. Idealnie współgra z kubkiem mleka;))



 
Składniki na ciasto:  
  • 400g mąki pszennej, 
  • 30g świeżych drożdży, 
  • 100ml wody, 
  • 50ml mleka, 
  • 60g masła lub margaryny, 
  • szczypta soli, 
  • 2 jajka, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • łyżka cukru waniliowego. 
Mleko, wodę i masło zagotować, lekko przestudzić i dodać drożdże. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, cukry, zaczyn z drożdży oraz jajka. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 30x60cm. Pociąć w poprzek na 3 równe prostokąty.

Nadzienie: 
  • 50g masła, 
  • 2 jabłka, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • łyżka cynamonu.
Masło stopić wraz z cukrem i cynamonem. Masą posmarować jeden prostokąt ciasta. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, część rozłożyć równomiernie na cieście, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Ponownie posmarować masłem i rozłożyć resztę jabłek. Przykryć ostatnią warstwą ciasta. Pociąć na 6 kawałków i ułożyć je pionowo ciasno w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce. Odstawić na 30 minut.
Piec około 40 minut w temp. 180st.








Źródło: Pani Tereska


                                                                     Smacznego:)) 

10 komentarzy:

  1. Odrywane drożdżówki to moje ulubione! Chętnie bym spróbowała takiej z jabłkami...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda. Uwielbiam drożdżowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, ja ja lubię takie rwańce:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż mi zapachniało. Uwielbiam domowe drożdżowe ciasto za zapach i smak.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciacho :-) muszę koniecznie wypróbować przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak grube maja byc prostokąty i jakie jabłka najlepiej użyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duży prostokąt o wym. 30x60cm dzielimy na trzy równe prostokąty. Będą miały około 0,5cm grubości.

      Usuń
    2. A jeśli chodzi o jabłka to użyłam takich ze starej jabłonki o bliżej nieokreślonej nazwie:)) Ale myślę, że wszystkie się sprawdzą, więc można dodać ulubiony gatunek jabłek.

      Usuń
  7. Pyszne drożdżowe ciacho :) Dawno nie robiłam, narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cytrynowe ciasta to ja kocham.
    Jabłko też często zchrupię

    OdpowiedzUsuń