Składniki na ciasto:
- 400g mąki pszennej,
- 30g świeżych drożdży,
- 100ml wody,
- 50ml mleka,
- 60g masła lub margaryny,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- łyżka cukru waniliowego.
Mleko,
wodę i masło zagotować, lekko przestudzić i dodać drożdże. Odstawić na
15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, cukry, zaczyn z drożdży oraz jajka.
Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować kulę i ułożyć w
natłuszczonej misce. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5
godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto rozwałkować
na kształt prostokąta o wym. ok. 30x60cm. Pociąć w poprzek na 3 równe
prostokąty.
Nadzienie:
- 50g masła,
- 2 jabłka,
- 3 łyżki cukru,
- łyżka cynamonu.
Masło
stopić wraz z cukrem i cynamonem. Masą posmarować jeden prostokąt
ciasta. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, część
rozłożyć równomiernie na cieście, przykryć drugim kawałkiem ciasta.
Ponownie posmarować masłem i rozłożyć resztę jabłek. Przykryć ostatnią
warstwą ciasta. Pociąć na 6 kawałków i ułożyć je pionowo ciasno w
natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce. Odstawić na 30 minut.
Piec około 40 minut w temp. 180st.
Źródło: Pani Tereska
Smacznego:))
Odrywane drożdżówki to moje ulubione! Chętnie bym spróbowała takiej z jabłkami...:)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda. Uwielbiam drożdżowe wypieki.
OdpowiedzUsuńOch, ja ja lubię takie rwańce:)
OdpowiedzUsuńAż mi zapachniało. Uwielbiam domowe drożdżowe ciasto za zapach i smak.
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho :-) muszę koniecznie wypróbować przepis :-)
OdpowiedzUsuńJak grube maja byc prostokąty i jakie jabłka najlepiej użyc?
OdpowiedzUsuńDuży prostokąt o wym. 30x60cm dzielimy na trzy równe prostokąty. Będą miały około 0,5cm grubości.
UsuńA jeśli chodzi o jabłka to użyłam takich ze starej jabłonki o bliżej nieokreślonej nazwie:)) Ale myślę, że wszystkie się sprawdzą, więc można dodać ulubiony gatunek jabłek.
UsuńPyszne drożdżowe ciacho :) Dawno nie robiłam, narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńCytrynowe ciasta to ja kocham.
OdpowiedzUsuńJabłko też często zchrupię