niedziela, 6 września 2015

Grillowana karkówka w pikantnej marynacie

Pogoda powoli robi się typowo jesienna, ale pozwala jeszcze na grillowanie. Jednak grill o tej porze roku powinien być już bardziej "treściwy" :) Dlatego proponuję przygotowanie pysznej karkówki w pikantnej marynacie. 





Składniki:  
  • 700g karkówki wieprzowej bez kości, 
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu, 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 
  • suszona ostra papryczka chilli,
  • łyżeczka bazylii, 
  • łyżeczka estragonu, 
  • sól, pieprz.
Wykonanie

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Do zamykanego pojemnika wlać oliwę z oliwek, sos sojowy i ketchup, wymieszać. Dodać drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli oraz resztę przypraw. Wymieszać, włożyć mięso i dobrze wymieszać, by całe było pokryte marynatą. Zamknąć i odstawić najlepiej na 24 godz do lodówki. 
Następnie mięso wyjmować z marynaty i opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie mięso obracać i smarować pozostałą marynatą.
Podawać np. z dodatkiem grillowanych warzyw lub sałatką warzywną. 


                                                               Smacznego:))  


Przepis dodaję do akcji:


Na ostro

2 komentarze: