czwartek, 30 kwietnia 2015

Kruche wiatraczki z marmoladą

Małe, słodkie, kruche pyszności, idealne jako dodatek do herbaty lub do zabrania na piknik. Dzieci je uwielbiają, zresztą dorośli też nimi nie pogardzą:)




Składniki:  
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • jajko, 
  • 2/3 szklanki cukru pudru, 
  • 200g masła lub margaryny, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • łyżka śmietany 12%, 
  • marmolada.
Wykonanie

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zrobić dołeczek, wbić jajko, dodać śmietanę. Rozbełtać końcówką noża. Dodać margarynę, całość posiekać i zagnieść kruche ciasto.
 Ciasto rozwałkować na grubość 4mm i radełkiem wyciąć kwadraty o boku długości około 5cm. Każdy kwadrat naciąć lekko w 4 miejscach na liniach przekątnych. Na środku nałożyć trochę marmolady i zlepiać do środka brzegi tworząc małe wiatraczki. 
Piec około 15 minut w temp. 180st.








Źródło: "Słodki świat Kasi"


                                                                         Smacznego:))
 

6 komentarzy:

  1. Ale fajne te wiatraczki. Porywam kilka do kawki i biegnę dalej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie słodkie maleństwa;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak dzieciństwa - kiedyś często robiło się u mnie w domu tego typu wypieki, może czas powrócić do tamtej tradycji ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś do kawki lub do mleczka, pycha.

    OdpowiedzUsuń