Biszkopt:
- 3 jajka,
- 4 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka oleju rzepakowego.
Białka
ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec
dodać przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej.
Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę o wym. 23x33cm
wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 180st.
Ostudzić.
Mleczny krem:
- 500ml mleka,
- 100g mąki pszennej,
- 100g cukru,
- 100g białej czekolady,
- 200g masła,
- szczypta soli.
W
200ml mleka rozrobić mąkę, resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na
gotujące się mleko, stale mieszając, wlać rozrobioną mąkę. Dodać
szczyptę soli oraz połamaną na kawałki czekoladę. Gotować na małym
ogniu, aż masa zgęstnieje i czekolada się rozpuści. Przykryć folią
spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy
budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto. Schłodzić.
Czekoladowy krem:
- 400 ml śmietanki 30%,
- 100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady,
- 100g orzechów laskowych (użyłam Helio).
Śmietankę
i czekoladę połamaną na kawałki podgrzać tak, by czekolada się
rozpuściła, lecz nie gotować! Bardzo mocno schłodzić. Następnie ubić na
sztywną pianę. Wyłożyć na krem mleczny. Wierzch posypać posiekanymi
orzechami laskowymi. Ciasto przechowywać w lodówce.
Źródło: Ola in the kitchen
Smacznego:))
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńKusi to ciasto :) Zjadłabym kawałeczek!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Bardzo lubię takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńMadziu pyszne ciasto! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSama słodycz, pycha :)
OdpowiedzUsuńŁadniutkie - :))
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńmam przyjemność nominować Cię do Liebster Blog Award
szczegóły na moim blogu: http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/04/liebster-blog-award.html
pozdrawiam
Sandra dziękuję, bardzo mi miło:)
UsuńAle pycha ciacho! :D
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się ciesze że ciasto smakowało :D
OdpowiedzUsuńMmmmm... Wyśmienicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, zjadłabym kawałek.
OdpowiedzUsuńPięknie zdjęcia.
Wygląda bardzo zachęcająco!!!!
OdpowiedzUsuńMartita
Średnie... kremy trochę za słodkie i w smaku nie przypomina monte.. 2/5
OdpowiedzUsuńchłopacy.......
OdpowiedzUsuńbiszkopt cienki i twardawy,smietana sie ubijała poczym sie zwazyła, wszystko wg przepisu szału nie ma
OdpowiedzUsuńBiszkopt miał być taki cienki, mój nie był twardy. Śmietana przypuszczam, że była zbyt długo ubijana dlatego się zważyła.
Usuńciekawy przepis zapraszam na bloga
OdpowiedzUsuńZrobilam dzisiaj to przepyszne ciacho, jezeli tylko moge cos doradzic to ja nasaczylam biszkopt tak jak do tortu , i efekt jest super, mieciutkie i wilgotne :)))
OdpowiedzUsuńNatalia, dziękuję, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :) Pozdrawiam!
UsuńA tą czekoladę podawać osobno? czy jak? bo nie jest napisane :) Pozdrawiam ciasto wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWszystko jest napisane. Białą czekoladę rozpuszczamy w mleku, zaś mleczną i gorzką w śmietance :)Pozdrawiam
Usuńmam słabość do ciast, które nazywają się jak batony :)
OdpowiedzUsuńaaa zawsze jak jestem na diecie to musi sie coś pojawić
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie, swietny przepis. Nie moge doczekac sie az sie upiecze i bede mogl sprobowac :)
OdpowiedzUsuńa co jeśli mi się nie ubija śmietana?
OdpowiedzUsuńA czy była ona po rozpuszczeniu z czekolada schłodzona? najlepiej odstawić ja na całą noc do lodówki albo minimum 3-4 godziny. Następnie ubijamy na najwyższych obrotach przez jakieś 5 minut.
UsuńStrasznie podoba mi się to, że ostatnio pojawia się dużo przepisów na zdrowsze wersje ciast jak np. to monte, bounty czy oreo. Nie dość, że zdrowsze, to tak samo smaczne, jeżeli nie smaczniejsze :)
OdpowiedzUsuń