Składniki:
- 2 jajka,
- 100ml letniej wody,
- 10g świeżych drożdży,
- 1/4 szklanki cukru,
- laska wanilii,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 100g stopionego masła.
W
letniej wodzie rozpuścić drożdże oraz szczyptę cukru. Do dużej miski
przesiać mąkę, dodać jajka, zaczyn z drożdży oraz nasiona wanilii.
Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Stale mieszając, stopniowo
dosypywać mąkę na przemian z masłem. Ciasto przełożyć na stolnicę,
zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać je przez 5 minut.
Następnie przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić
na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym
czasie ciasto wyjąć z miski, uderzyć w nie pięścią i podsypując odrobiną
mąki rozwałkować na kształt prostokąta o wym. 25x40cm.
Nadzienie:
- 100g gorzkiej czekolady,
- 1/4 szklanki brązowego cukru,
- czubata łyżka kakao,
- 40g masła,
- łyżeczka cynamonu,
- opakowanie białej polewy do dekoracji (użyłam Helio).
Wszystko
przełożyć do blendera i zmiksować. Masę rozsypać na rozwałkowanym
cieście. Następnie ciasto zrolować wzdłuż dłuższego boku. Ułożyć w
formie na babkę z kominem, mocno sklejając ze sobą jej końce. Przykryć
ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Piec około 35 minut w
temp. 180st. Ostudzić i polać stopioną polewą.
Smacznego:))
Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńBabka z takim nadzieniem musi smakować przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWspaniała ta babeczka :-)
OdpowiedzUsuńFajna ta baba, lubię drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńCzy do ciasta masło ma być roztopione? ;)
OdpowiedzUsuńtak, masło topimy przed dodaniem :)
Usuń