środa, 22 kwietnia 2015

Pulpeciki mięsno - brokułowe

Żeby nie znudziły nam się za bardzo mięsne pulpety, urozmaicam je różnymi dodatkami. Tym razem wzbogaciłam je o brokuły. Mój synek za brokułem nie przepada, jednak pulpeciki zjadł z apetytem:) 




Składniki:  
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 
  • brokuł, 
  • jajko, 
  • 500ml drobiowego bulionu, 
  • sól, pieprz ziołowy, 
  • 1/2 łyżeczki majeranku, 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 
  • łyżka bułki tartej, 
  • 1/4 szklanki śmietany 12%.
Wykonanie

Połowę brokuła odkroić, umyć, odsączyć i drobno posiekać. Dodać do mięsa wraz z jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i ostrą papryką. Wymieszać na gładką masę. Formować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotować, włożyć klopsiki oraz resztę posiekanego brokuła, gotować około 20 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Zaciągnąć zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Można również wyjąć pulpeciki i sos zmiksować blenderem. 

 



                                                                    Smacznego:))
 

3 komentarze: