Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- brokuł,
- jajko,
- 500ml drobiowego bulionu,
- sól, pieprz ziołowy,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- łyżka bułki tartej,
- 1/4 szklanki śmietany 12%.
Wykonanie
Połowę
brokuła odkroić, umyć, odsączyć i drobno posiekać. Dodać do mięsa wraz z
jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i
ostrą papryką. Wymieszać na gładką masę. Formować małe pulpeciki
wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotować, włożyć klopsiki oraz
resztę posiekanego brokuła, gotować około 20 minut pod przykryciem, na
małym ogniu. Zaciągnąć zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawić
do smaku.
Można również wyjąć pulpeciki i sos zmiksować blenderem.
Smacznego:))
swietny przepis :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na inne pulpety :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na pyszny obiadek.
OdpowiedzUsuń