Składniki:
- szklanka mleka,
- 2 szklanki mąki,
- 20g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 3 jabłka,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- cukier puder do oprószenia.
Wykonanie
Do
letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier waniliowy, szczyptę
soli i cynamon. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać, dodać
jajka oraz drożdże, wymieszać na gładką masę. Jabłka obrać, usunąć
gniazda nasienne i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Odstawić na około
40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie kłaść łyżką małe
porcje ciasta na mocno rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty
kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać oprószone cukrem
pudrem.
Smacznego:))
Moje ulubione <3
OdpowiedzUsuńMoja teściowa takie robi. Są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńRacuszki, mniam...smak dzieciństwa, teraz to ja robię je swoim dzieciom
OdpowiedzUsuńCzy jabłuszka koniecznie muszą być obrane? chyba nic się nie stanie, jeśli będą ze skórką, prawda? ;-) A przecież skórka zawiera większość błonnika i folianów, jakie znajdziemy w jabłku oraz mnóstwo witaminy A i K. ;-)
OdpowiedzUsuńOczywiście jabłka jak najbardziej mogą być ze skórką;))
Usuńbędą ze skórką. ;-) Zamiast jajek też mozna użyć jabłek, a konkretnie musu jabłkowego, 1/4 szklanki musu za jedno jajko. ;-) Placuszki będą jeszcze bardziej jabłkowe. :-D Mus jabłkowy przy pieczeniu zachowuje się jak jajka - i sprawdza się przy wszystkich słodkich wypiekach. ;-) Więc jeśli ktos ma uważac na cholesterol lub ma alergię na jajka, to super trick. Pozdrawiamy! ;-)
UsuńNajlepsze :) Dawno już nie robiłam!
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj zrobiłam racuszki. Są przepyszne,na talerzu znikają bardzo szybko.Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam Magda
Usuń