piątek, 10 kwietnia 2015

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Nie robię zbyt często drożdżowych racuszków, ale chyba jednak zacznę;) Ich największymi wielbicielami są dzieci, jednak dorośli też nimi nie pogardzą! U nas tak się przyjęło, że do racuchów najczęściej dodaję jabłka, ale możecie dodać różne owoce, albo do ciasta w ogóle nie dodawać owoców. Też będą pyszne! 




Składniki: 
  • szklanka mleka, 
  • 2 szklanki mąki, 
  • 20g świeżych drożdży, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • 3 jabłka, 
  • szczypta soli, 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, 
  • cukier puder do oprószenia.
Wykonanie

Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier waniliowy, szczyptę soli i cynamon. Wymieszać i odstawić na 10 minut. 
Mąkę przesiać, dodać jajka oraz drożdże, wymieszać na gładką masę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Następnie kłaść łyżką małe porcje ciasta na mocno rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. 
Podawać oprószone cukrem pudrem.




                                                                     Smacznego:))
 

11 komentarzy:

  1. Moja teściowa takie robi. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Racuszki, mniam...smak dzieciństwa, teraz to ja robię je swoim dzieciom

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy jabłuszka koniecznie muszą być obrane? chyba nic się nie stanie, jeśli będą ze skórką, prawda? ;-) A przecież skórka zawiera większość błonnika i folianów, jakie znajdziemy w jabłku oraz mnóstwo witaminy A i K. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście jabłka jak najbardziej mogą być ze skórką;))

      Usuń
    2. będą ze skórką. ;-) Zamiast jajek też mozna użyć jabłek, a konkretnie musu jabłkowego, 1/4 szklanki musu za jedno jajko. ;-) Placuszki będą jeszcze bardziej jabłkowe. :-D Mus jabłkowy przy pieczeniu zachowuje się jak jajka - i sprawdza się przy wszystkich słodkich wypiekach. ;-) Więc jeśli ktos ma uważac na cholesterol lub ma alergię na jajka, to super trick. Pozdrawiamy! ;-)

      Usuń
  4. Najlepsze :) Dawno już nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie dzisiaj zrobiłam racuszki. Są przepyszne,na talerzu znikają bardzo szybko.Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam Magda

      Usuń