wtorek, 21 kwietnia 2015

Deser z domowym musli i musem truskawkowym

Ostatnio wolę mniej słodkie desery, takie właśnie jak ten.  Jest szybki w przygotowaniu, lekki i przede wszystkim bardzo smaczny:) Domowe musli, do którego możemy dodać co chcemy, jogurt naturalny, mus z truskawek i odrobina bezy do osłody. Jedyny jego minus to to, że trzeba go zjeść od razu po przygotowaniu, bo inaczej musli zmięknie i nie będzie chrupiące. 





3 porcje

Składniki:  
  • 3 łyżki płatków owsianych, 
  • 3 łyżki płatków kukurydzianych w miodzie, 
  • 2 łyżki rodzynek, 
  • łyżka suszonej żurawiny, 
  • 2 łyżki mieszanki ziaren (słonecznika, wiórków kokosowych, migdałów, orzechów arachidowych) Ziarenkowo Migdałowy Przylądek
  •  łyżka pestek dyni, 
  • mały jogurt naturalny, 
  • 200g mrożonych truskawek, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 2 duże bezy.
Wykonanie

Wszystkie płatki, ziarna i suszone owoce wymieszać. Nałożyć po łyżce na dno trzech pucharków. Do każdego pucharka nałożyć po dwie łyżki jogurtu i wszystkie posypać jedną pokruszoną bezą. Truskawki rozmrozić, zmiksować blenderem, wymieszać z cukrem. Nałożyć po około 3 łyżki do każdej porcji. Ponownie posypać mieszanką musli, pokryć ostatnią warstwą jogurtu i posypać pozostałą bezą. Na wierzchu rozłożyć resztę musu oraz udekorować ziarnami. 
Podawać najlepiej od razu, by musli nie zmiękło.








                                                                            Smacznego;))
 

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie desery, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie deserki to i smaczne i zdrowe! Można jeść bez wyrzutów sumienia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo często takie robię :-) są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowy i pyszny deserek. Takie smakołyki to lubię.

    OdpowiedzUsuń