środa, 1 kwietnia 2015

Ciasto Monte

Ostatnio bardzo mało piekę, ale czasem zlituję się nad moimi łasuchami i upichcę im coś słodkiego:) Na blogu Oli znalazłam przepis na ciasto, które Kusiło już sam nazwą "Monte". Okazało się dość łatwe w przygotowaniu i naprawdę smaczne:)) Chłopcy byli zachwyceni!





Biszkopt: 
  • 3 jajka, 
  • 4 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • łyżka oleju rzepakowego.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę o wym. 23x33cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Mleczny krem:  
  • 500ml mleka, 
  • 100g mąki pszennej, 
  • 100g cukru, 
  • 100g białej czekolady, 
  • 200g masła, 
  • szczypta soli.
W 200ml mleka rozrobić mąkę, resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko, stale mieszając, wlać rozrobioną mąkę. Dodać szczyptę soli oraz połamaną na kawałki czekoladę. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i czekolada się rozpuści. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto. Schłodzić.

Czekoladowy krem:  
Śmietankę i czekoladę połamaną na kawałki podgrzać tak, by czekolada się rozpuściła, lecz nie gotować! Bardzo mocno schłodzić. Następnie ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na krem mleczny. Wierzch posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Ciasto przechowywać w lodówce.






Źródło: Ola in the kitchen


                                                                      Smacznego:))

29 komentarzy:

  1. Kusi to ciasto :) Zjadłabym kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale. Bardzo lubię takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Madziu pyszne ciasto! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,
    mam przyjemność nominować Cię do Liebster Blog Award
    szczegóły na moim blogu: http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/04/liebster-blog-award.html
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Bardzo się ciesze że ciasto smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciasto, zjadłabym kawałek.
    Pięknie zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo zachęcająco!!!!

    Martita

    OdpowiedzUsuń
  8. Średnie... kremy trochę za słodkie i w smaku nie przypomina monte.. 2/5

    OdpowiedzUsuń
  9. chłopacy.......

    OdpowiedzUsuń
  10. biszkopt cienki i twardawy,smietana sie ubijała poczym sie zwazyła, wszystko wg przepisu szału nie ma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt miał być taki cienki, mój nie był twardy. Śmietana przypuszczam, że była zbyt długo ubijana dlatego się zważyła.

      Usuń
  11. Zrobilam dzisiaj to przepyszne ciacho, jezeli tylko moge cos doradzic to ja nasaczylam biszkopt tak jak do tortu , i efekt jest super, mieciutkie i wilgotne :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalia, dziękuję, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. A tą czekoladę podawać osobno? czy jak? bo nie jest napisane :) Pozdrawiam ciasto wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest napisane. Białą czekoladę rozpuszczamy w mleku, zaś mleczną i gorzką w śmietance :)Pozdrawiam

      Usuń
  13. mam słabość do ciast, które nazywają się jak batony :)

    OdpowiedzUsuń
  14. aaa zawsze jak jestem na diecie to musi sie coś pojawić

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglada przepysznie, swietny przepis. Nie moge doczekac sie az sie upiecze i bede mogl sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  16. a co jeśli mi się nie ubija śmietana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy była ona po rozpuszczeniu z czekolada schłodzona? najlepiej odstawić ja na całą noc do lodówki albo minimum 3-4 godziny. Następnie ubijamy na najwyższych obrotach przez jakieś 5 minut.

      Usuń
  17. Strasznie podoba mi się to, że ostatnio pojawia się dużo przepisów na zdrowsze wersje ciast jak np. to monte, bounty czy oreo. Nie dość, że zdrowsze, to tak samo smaczne, jeżeli nie smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń