Składniki:
- brokuł ok. 400g,
- 300g domowej pieczeni (u mnie pieczony schab),
- pomidor,
- puszka kukurydzy,
- 120g sera feta,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 150g łuskanego słonecznik,
- sól,
- szczypta cukru.
Sos:
- 2 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz.
Wykonanie
Czosnek
drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać wraz z
jogurtem i majonezem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Brokuł
podzielić na różyczki i włożyć do wrzątku z dodatkiem szczypty soli
oraz szczypty cukru. Gotować do miękkości, około 20 minut. Odcedzić i
przestudzić. Następnie drobno posiekać.
Pieczeń pokroić w kosteczkę,
ułożyć na dnie miski, najlepiej przezroczystej. Przykryć posiekanym
brokułem. Ser feta odsączyć i pokroić w kosteczkę, ułożyć jako kolejną
warstwę sałatki. Polać cienką warstwą sosu. Pomidora i paprykę umyć,
wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Rozłożyć na fecie.
Posypać odsączoną i opłukaną zimną wodą kukurydzą. Rozsmarować resztę
sosu.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Posypać wierzch
sałatki.
Źródło: Pokochaj gotowanie
Smacznego:))
Kusząca :D
OdpowiedzUsuńFajny przepis, w niedziele zrobię i zobaczę, jak posmakuje domownikom.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna! A właśnie się zastanawiałam co nowego podać na urodziny męża pod koniec lutego. Sprawdzi się znakomicie. Dziękuję za przepis i inspiracje. Agnieszka
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, nawet zamiast obiadu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Świetna sałatka!
OdpowiedzUsuńRobiłam już kilka razy- jest przepyszna!!! Zamiast pieczeni dodaje szynke konserwową. Polecam!!!
OdpowiedzUsuń