Składniki:
- 400g makaronu cannelloni,
- 250g białego sera,
- 250g pieczarek,
- cebula,
- 60g szynki np. konserwowej,
- 1 czerwona papryka,
- 100g żółtego sera,
- puszka pomidorów lub 6 mięsistych świeżych pomidorów,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- po szczypcie bazylii, oregano i tymianku.
Wykonanie:
Makaron
gotować chwilę we wrzątku, by nieco zmiękł, około 3 minut. Następnie
odcedzić i ułożyć na ściereczce tak, by rurki się nie stykały.
Cebulę
drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę
paprykę i szynkę. Dusić około 4 minuty na małym ogniu, mieszając od
czasu do czasu.
Dodać obrane i pokrojone kostkę pieczarki. Smażyć około
7-10 minut, aż odparuje cała woda jaka się wytworzy. Masę zdjąć z ognia,
wymieszać z białym serem. Doprawić do smaku ziołami oraz solą i
pieprzem.
Tak przygotowanym farszem nadziać makaron i od razu ułożyć w
natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i posypać startym serem.
Przygotować
sos. Świeże pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w
kostkę i wraz z powstałym sokiem przełożyć na patelnię. Jeśli używamy
pomidorów z puszki wlać całą zawartość na patelnię. Dodać posiekany
drobniutko czosnek, zioła i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli
zostało Wam trochę farszu można go dodać do sosu. Dusić kilka minut na
małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Gotowym sosem polać makaron.
Piec
około 20 minut w temp. 180st.
Od razu podawać.
Smacznego:))
Ale pyszota :)
OdpowiedzUsuńZawsze robiłam z mięsem. Super pomysł.
OdpowiedzUsuń