piątek, 26 lutego 2016

Deser herbaciany z truskawkami i czekoladą

Owoce w galaretce i pyszna herbaciana pianka na bazie śmietanki, do tego odrobina czekolady. Co prawda taki deser kojarzy mi się ze środkiem lata, ale właśnie specjalnie zaserwowałam go zimą, by przywołać choć na talerzu trochę lata. A właściwie w pucharkach:) Powiem krótko: Pycha! 




Składniki:  
  • 500g truskawek (mogą być mrożone), 
  • 500ml śmietanki 30%, 
  • 4 łyżeczki żelatyny, 
  • 4 łyżeczki cukru, 
  • galaretka truskawkowa, 
  • 4 łyżki herbaty liściastej Poziomkowa Etiuda (użyłam marki Czas na herbatę)
  • 50g gorzkiej lub mlecznej czekolady, czekoladowe serduszka do dekoracji.
Wykonanie

Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. W 3 dużych pucharkach rozłożyć oczyszczone lub rozmrożone truskawki. Zalać galaretką. Wstawić do lodówki, by galaretka całkiem zastygła. 
W między czasie przygotować masę herbacianą. Śmietankę wymieszać z cukrem i herbatą, podgrzać, lecz nie gotować! Odstawić na około 15 minut. 
Następnie przecedzić przez sito do garnka. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Odstawić na 5 minut i dodać do przecedzonej masy. Często mieszając, podgrzewać tak długo, aż żelatyna się rozpuści, nie gotować! Przestudzić, dodać startą lub posiekaną czekoladę. Rozlać do pucharków. 
Wstawić do lodówki, by masa całkiem zastygła. 
Udekorować czekoladowymi serduszkami.






                                                                  Smacznego:))

3 komentarze:

  1. Mmm, ta herbaciana pianka mnie oczarowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odrobina lata w pucharku to ja poproszę od razu dwa :D

    OdpowiedzUsuń