foremka 23x33 cm
Biszkopt:
- 3 jajka,
- 2 czubate łyżki mąki pszennej,
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/3 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka
ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Ubijając na średnich obrotach,
dodawać kolejno żółtka. Wyłączyć mikser i dodać przesiane mąki z
proszkiem. Już nie ubijać, tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto
przelać do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. piec
około 25-30 minut w temp. 175 st, do tak zwanego suchego patyczka.
Ostudzić.
Masa budyniowa:
- 600 ml mleka,
- 2 surowe żółtka,
- 2 czubate łyżki mąki pszennej,
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- sok z 1 cytryny,
- 80g masła lub margaryny,
- 150g herbatników.
450
ml mleka zagotować wraz z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie
mleka wraz z sokiem z cytryny rozpuścić mąki i żółtka, wlać na gotujące się mleko. Stale
mieszając gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i nabierze
konsystencję budyniu. Lekko przestudzić. Ciepłą masę wylać na ciasto. Ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa śmietanowa:
- 500ml śmietanki 36%,
- łyżeczka żelatyny,
- sok z 1 cytryny,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 50g startej czekolady.
Mocno
schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę
rozpuścić w soku z cytryny, zagotować, po czym przestudzić. Dodać do
śmietanki, krótko zmiksować. Masę równomiernie rozsmarować na masie
budyniowej. Posypać startą czekoladą.
Smacznego:))
Wspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńa gdzie w budyniu sok z cytryny
OdpowiedzUsuńach już dopisuję :)
Usuńwygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńWygląda fajnie. Też lubię takie słodko kwaśne wypieki.
OdpowiedzUsuńBosko wygląda! :)
OdpowiedzUsuńCiasto masakra.
OdpowiedzUsuńMasa tak rzadka ze całe istotne się rozplynelo.
Wylądowało w śmietniku.
Może za mało mąki było dane do masy? Ja robiłam według powyższych proporcji i na zdjęciu widać konsystencję kremu jaki uzyskałam. Nic nie pływało.
Usuń