niedziela, 14 lutego 2016

Ciasto z masą cytrynową

Nie mam dziś dla Was typowo walentynkowego przepisu pełnego serduszek, ale mam za to naprawdę pyyyyszne ciasto:) Puszysty biszkopt, masa budyniowa i delikatna warstwa śmietanki. Wszystko z małą nutką cytryny. Krótko mówiąc ciasto słodko - kwaśne, jak to w życiu bywa;) 




foremka 23x33 cm 

Biszkopt:  
  • 3 jajka, 
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej, 
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 1/3 szklanki cukru,
  •  łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Ubijając na średnich obrotach, dodawać kolejno żółtka. Wyłączyć mikser i dodać przesiane mąki z proszkiem. Już nie ubijać, tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. piec około 25-30 minut w temp. 175 st, do tak zwanego suchego patyczka. Ostudzić.

Masa budyniowa:  
  • 600 ml mleka, 
  • 2 surowe żółtka, 
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej, 
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • 80g masła lub margaryny,
  • 150g herbatników.
450 ml mleka zagotować wraz z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka  wraz z sokiem z cytryny rozpuścić mąki i żółtka, wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencję budyniu. Lekko przestudzić. Ciepłą masę wylać na ciasto. Ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa śmietanowa:  
  • 500ml śmietanki 36%, 
  • łyżeczka żelatyny, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • 50g startej czekolady.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w soku z cytryny, zagotować, po czym przestudzić. Dodać do śmietanki, krótko zmiksować. Masę równomiernie rozsmarować na masie budyniowej. Posypać startą czekoladą. 



                                                                            Smacznego:))

8 komentarzy:

  1. a gdzie w budyniu sok z cytryny

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fajnie. Też lubię takie słodko kwaśne wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto masakra.
    Masa tak rzadka ze całe istotne się rozplynelo.
    Wylądowało w śmietniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za mało mąki było dane do masy? Ja robiłam według powyższych proporcji i na zdjęciu widać konsystencję kremu jaki uzyskałam. Nic nie pływało.

      Usuń