Składniki:
- 1 łyżeczka kawy zbożowej z cykorii ( ja użyłam płynnego ekstraktu od Cykoriady),
- 100ml śmietanki 30%,
- łyżka cukru pudru,
- szczypta cynamonu,
- szczypta kardamonu,
- 1/2 laski wanilii,
- 4 kostki czekolady.
Wykonanie
Do
dwóch filiżanek nałożyć po 1/2 łyżeczki kawy, zalać wrzątkiem do 3/4
wysokości. Dodać po szczypcie mielonego cynamonu oraz kardamonu.
Mocno
schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i nasion
wanilii.
Na środku każdej kawy nałożyć kleks ze śmietany, posypać startą
czekoladą. Od razu podawać.
Do przygotowania tej kawy użyłam płynnego ekstraktu z korzenia cykorii ze stewią, czyli naturalnym zamiennikiem cukru. Producent zaleca użycie 1-2 łyżeczek ekstraktu, jednak dla mnie i dzieci to jest zdecydowanie za mocna dawka, dlatego też ja używam jedynie 1/2 łyżeczki.
Smacznego:))
Ja wolę prawdziwą kawę, którą zresztą bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńDodaję do ulubionych :D
OdpowiedzUsuńJa, nie wyobrażam sobie dnia bez kawy :D Twoją wersję tez bardzo chętnie spróbuje :D
OdpowiedzUsuńJa szczerze muwiąc też nie piję kawy
OdpowiedzUsuń