poniedziałek, 8 lutego 2016

Cannelloni nadziewane białym serem i warzywami

Zazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło bardzo smacznie i zdecydowanie mniej kaloryczne niż wersja mięsna :) 




 
Składniki:  
  • 400g makaronu cannelloni, 
  • 250g białego sera, 
  • 250g pieczarek, 
  • cebula, 
  • 60g szynki np. konserwowej, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 100g żółtego sera, 
  • puszka pomidorów lub 6 mięsistych świeżych pomidorów, 
  • ząbek czosnku, 
  • sól, pieprz, 
  • po szczypcie bazylii, oregano i tymianku.
Wykonanie:

Makaron gotować chwilę we wrzątku, by nieco zmiękł, około 3 minut. Następnie odcedzić i ułożyć na ściereczce tak, by rurki się nie stykały. 
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i szynkę. Dusić około 4 minuty na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. 
Dodać obrane i pokrojone kostkę pieczarki. Smażyć około 7-10 minut, aż odparuje cała woda jaka się wytworzy. Masę zdjąć z ognia, wymieszać z białym serem. Doprawić do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. 
Tak przygotowanym farszem nadziać makaron i od razu ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i posypać startym serem. 
Przygotować sos. Świeże pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wraz z powstałym sokiem przełożyć na patelnię. Jeśli używamy pomidorów z puszki wlać całą zawartość na patelnię. Dodać posiekany drobniutko czosnek, zioła i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli zostało Wam trochę farszu można go dodać do sosu. Dusić kilka minut na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Gotowym sosem polać makaron. 
Piec około 20 minut w temp. 180st. 
Od razu podawać.




                                                                             Smacznego:))

2 komentarze: