niedziela, 3 stycznia 2016

Schab faszerowany pieczarkami

Oprócz kotletów schabowych najczęściej ze schabu przyrządzam roladę faszerowaną pieczarkami. To bardzo prosty przepis, wręcz banalnie prosty, mięso zaś naprawdę pyszne :)




 
Składniki:  
  • 1,5 kg schabu bez kości, 
  • 300g pieczarek, 
  • cebula, 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 
  • sól, pieprz, 
  • 1/2 łyżeczki majeranku, 
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 
  • łyżka octu jabłkowego, 
  • szczypta mielonego czosnku, 
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • łyżka oleju rzepakowego (użyłam Rapso).
Wykonanie

Schab umyć, osuszyć i rozciąć wzdłuż dłuższego boku, lecz nie do końca - tak, by można było rozłożyć mięso jak książkę. Oprószyć z obu stron obficie solą i pieprzem, owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
Pieczarki o cebulę obrać, drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju rzepakowego. Doprawić do smaku sola i pieprzem, dodać ostrą paprykę, czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, ocet jabłkowy oraz bułkę tartą. Wymieszać. Mięso rozłożyć wzdłuż jednego dłuższego brzegu rozłożyć farsz. Ciasno zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem. Owinąć folią aluminiową i piec około 1,5 godziny w temp. 180st. Pół godziny przed końcem pieczenia rozciąć folię.




                                                                          Smacznego:))
 

4 komentarze:

  1. Za schabem osobiście nie przepadam, ale taka rolada na pewno jest soczysta, a farsz dodaje jej smaku. Ja podobnie robię roladę z wyluzowanego kurczaka, dodatkowo na mięso układam omlet i dodpiero farsz.
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu Podoba mi się Twój pomysł:)) Dziękuję i również życzę Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Fajny pomysł na schab :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń