Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości,
- 300g pieczarek,
- cebula,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- sól, pieprz,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- łyżka octu jabłkowego,
- szczypta mielonego czosnku,
- 2 łyżki bułki tartej,
- łyżka oleju rzepakowego (użyłam Rapso).
Wykonanie
Schab
umyć, osuszyć i rozciąć wzdłuż dłuższego boku, lecz nie do końca - tak,
by można było rozłożyć mięso jak książkę. Oprószyć z obu stron obficie
solą i pieprzem, owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
Pieczarki
o cebulę obrać, drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju rzepakowego.
Doprawić do smaku sola i pieprzem, dodać ostrą paprykę, czosnek, zioła
prowansalskie, majeranek, ocet jabłkowy oraz bułkę tartą. Wymieszać.
Mięso rozłożyć wzdłuż jednego dłuższego brzegu rozłożyć farsz. Ciasno
zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem. Owinąć folią aluminiową i piec około
1,5 godziny w temp. 180st. Pół godziny przed końcem pieczenia rozciąć
folię.
Smacznego:))
Za schabem osobiście nie przepadam, ale taka rolada na pewno jest soczysta, a farsz dodaje jej smaku. Ja podobnie robię roladę z wyluzowanego kurczaka, dodatkowo na mięso układam omlet i dodpiero farsz.
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku !
Aniu Podoba mi się Twój pomysł:)) Dziękuję i również życzę Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! Pozdrawiam :)
UsuńFajny pomysł na schab :) Mniam!
OdpowiedzUsuńObłędny :D
OdpowiedzUsuń