foremka 23x33 cm
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- szklanka mleka,
- szklanka oleju rzepakowego (użyłam Rapso),
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki ciemnego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej.
Wszystkie
składniki przełożyć do miski i wymieszać drewnianą łyżką, po czym
miksować około 3 min.na najwyższych obrotach. Ciasto przelać na
natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 23x33cm.
Masa serowa:
- 600g białego sera,
- 135g masła lub margaryny,
- 4 jajka,
- 2/3 szklanki cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- pomarańcza.
Ser
utrzeć z miękkim masłem i cukrem na jednolitą masę. Dodać żółtka
oddzielone od białek, krótko zmiksować. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć
skórkę z całej pomarańczy zaś z połowy wycisnąć sok. Wraz z mąką i
cukrem waniliowym dodać do masy serowej, zmiksować. Białka ubić na
sztywną pianę, dodać do sera, delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę wylać na ciasto. Piec około 45 w temp. 200st. Ostudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Źródło: Arabeska waniliowa
Smacznego:))
Duet fantastyczny! Oba ciasta uwielbiam i wiem, że taki sernik by zniknął u mnie w mig :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam je i jest pyszne
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłem, ale już widzę, że muszę to nadrobić :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sernik, chętnie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuńPiekłam go ostatnio na święta i nie byłam zadowolona. W smaku był bardzo dobry ale strasznie się kleił do noża. Nie było możliwości go pokroić
OdpowiedzUsuń