Składniki:
- 1/2 kg mielonej wieprzowiny,
- sól, pieprz,
- jajko,
- ząbek czosnku,
- szczypta ostrej papryki,
- szczypta curry,
- 2 łyżki bułki tartej,
- czerwona papryka,
- cebula,
- 4 ogórki konserwowe,
- szklanka wody,
- 3 łyżki octu,
- 3 łyżeczki cukru,
- 3 łyżki pikantnego ketchupu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Wykonanie
Do
mięsa dodać jajko, doprawić solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem,
papryką i curry. Dodać bułkę tartą. Wyrobić dokładnie mięso. Formować
maleńkie klopsiki i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć
na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Do
garnka wlać wodę, wrzucić posiekaną w kostkę paprykę oraz cebulę i
ogórki. Dodać ocet, cukier, ketchup i koncentrat pomidorowy. Gotować
około 15-20 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku
solą i pieprzem. Na dno głębokiego półmiska wlać odrobinę sosu, ułożyć
połowę klopsików, zalać warstwą sosu, przykryć pozostałymi klopsikami i
zalać resztą sosu. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Smacznego:))
Smakowite klopsiki :)
OdpowiedzUsuń