piątek, 15 stycznia 2016

Jabłecznik stracciatella

Nie wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy ciasta z jabłkami. Zdecydowanym numerem 1 jest szarlotka z bezą. Tym razem upiekłam jabłecznik na ucieranym cieście z dodatkiem masy śmietanowej ze startą czekolada, a'la stracciatella. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo smaczne, nie za słodkie, jak dla mnie idealne :)




foremka 23x33 cm
 
Ciasto: 
  • 130g mąki pszennej, 
  • 70g mąki ziemniaczanej,
  • jajko + 2 żółtka, 
  • 170g masła lub margaryny, 
  • 120g cukru. 
Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka i jajko, po każdym dokładnie miksując. Dodać przesiane, wymieszane mąki, krótko zmiksować. Ciasto jest dość gęste, ale właśnie takie ma być. Ciasto przełożyć do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Masa jabłkowa: 
  • 1,5 kg jabłek, 
  • 2 galaretki pomarańczowe (po 90g każda), 
  • 2 łyżki masła.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć wraz z masłem do garnka i dusić około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Następnie do gorącej masy wsypać sypkie galaretki, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę wylać na ciasto. Ostudzić.

Masa śmietanowa:  
  • 500ml śmietanki 30%, 
  • 250g serka mascarpone, 
  • 250g jogurtu naturalnego, 
  • 2/3 szklanki cukru pudru, 
  • 3 łyżeczki żelatyny, 
  • 100g mlecznej lub gorzkiej czekolady.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, następnie dodać serek i jogurt. Zmiksować krótko na gładką masę. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy śmietanowej, wymieszać i wlać do pozostałej śmietanki. Krótko zmiksować. Czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać do masy i wymieszać. Gotową masę śmietanową wyłożyć na masę jabłkową.

Galaretka:  
  • 300ml soku pomarańczowego, 
  • czubata łyżeczka żelatyny.
Sok zagotować, zdjąć z ognia i dodać sproszkowaną żelatynę, dokładnie wymieszać i ostudzić. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na wierzch ciasta. Ciasto schłodzić. 




Źródło: Pokochaj gotowanie

                                                                   Smacznego:))
 

13 komentarzy:

  1. oj cudeńko, wygląda tak lekko, zachwyca ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za połączenie! Cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci wyszło :) bardzo się cieszę, że moje ciasto Ci posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet baaaardzo nam smakowało:)) Na pewno jeszcze z niejednego przepisu skorzystam:)) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Dlaczeggo akurat teraz mój piekarnik zaczął szwankować :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłecznik, to jedno z moich ulubionych ciast - spróbuję tego z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do ciasta nie dodajemy proszku ani sody?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, nie dodajemy ani proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej :)

      Usuń
  7. Bardzo ciekawe połączenie, uwielbiam wszelkiego rodzaju jabłeczniki, szarlotki, muszę wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe jak słodkie jest ten jabłecznik, bo ogólnie jestem fanką słodkości;) A wagi się nie boję, bo mam dobry sposób na szybkie odchudzanie o którym pisałam i się sprawdza, więc przy okazji polecam po jabłeczniku;)

    OdpowiedzUsuń