foremka 23x33 cm
Ciasto:
- 130g mąki pszennej,
- 70g mąki ziemniaczanej,
- jajko + 2 żółtka,
- 170g masła lub margaryny,
- 120g cukru.
Miękkie
masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając,
dodawać kolejno żółtka i jajko, po każdym dokładnie miksując. Dodać
przesiane, wymieszane mąki, krótko zmiksować. Ciasto jest dość gęste,
ale właśnie takie ma być. Ciasto przełożyć do formy o wym. 23x33cm
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st.
Ostudzić.
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek,
- 2 galaretki pomarańczowe (po 90g każda),
- 2 łyżki masła.
Jabłka
obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć wraz z
masłem do garnka i dusić około 15 minut na małym ogniu, często
mieszając. Następnie do gorącej masy wsypać sypkie galaretki, dokładnie
wymieszać. Tężejącą masę wylać na ciasto. Ostudzić.
Masa śmietanowa:
- 500ml śmietanki 30%,
- 250g serka mascarpone,
- 250g jogurtu naturalnego,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 100g mlecznej lub gorzkiej czekolady.
Żelatynę
rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z
dodatkiem cukru pudru, następnie dodać serek i jogurt. Zmiksować krótko
na gładką masę. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy śmietanowej, wymieszać
i wlać do pozostałej śmietanki. Krótko zmiksować. Czekoladę zetrzeć na
tarce o średnich oczkach, dodać do masy i wymieszać. Gotową masę
śmietanową wyłożyć na masę jabłkową.
Galaretka:
- 300ml soku pomarańczowego,
- czubata łyżeczka żelatyny.
Sok
zagotować, zdjąć z ognia i dodać sproszkowaną żelatynę, dokładnie
wymieszać i ostudzić. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie tężeć
wylać ją na wierzch ciasta. Ciasto schłodzić.
Źródło: Pokochaj gotowanie
Smacznego:))
Ale wspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę...
Usuńoj cudeńko, wygląda tak lekko, zachwyca ;)
OdpowiedzUsuńCóż za połączenie! Cudownie :)
OdpowiedzUsuńApetyczne ciacho.
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszło :) bardzo się cieszę, że moje ciasto Ci posmakowało :)
OdpowiedzUsuńNawet baaaardzo nam smakowało:)) Na pewno jeszcze z niejednego przepisu skorzystam:)) Pozdrawiam
UsuńDlaczeggo akurat teraz mój piekarnik zaczął szwankować :(
OdpowiedzUsuńNiebo w gabce musi byc !!
OdpowiedzUsuńJabłecznik, to jedno z moich ulubionych ciast - spróbuję tego z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńDo ciasta nie dodajemy proszku ani sody?:)
OdpowiedzUsuńZgadza się, nie dodajemy ani proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej :)
UsuńBardzo ciekawe połączenie, uwielbiam wszelkiego rodzaju jabłeczniki, szarlotki, muszę wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńCiekawe jak słodkie jest ten jabłecznik, bo ogólnie jestem fanką słodkości;) A wagi się nie boję, bo mam dobry sposób na szybkie odchudzanie o którym pisałam i się sprawdza, więc przy okazji polecam po jabłeczniku;)
OdpowiedzUsuńChyba aż taki słodki nie jest Sprytna:) Z resztą sprawdź sama:)
OdpowiedzUsuń