sobota, 9 stycznia 2016

Seromakowiec, czyli sernik z kulkami maku

Seromakowiec głównie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak to pyszne ciasto warto piec znacznie częściej niż raz w roku. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na przeróżne serniki oraz makowce, a także seromakowce, jednak ten różni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana w kształcie kulek. 



foremka 23x33cm


Masa makowa:  
  • 200g zmielonego maku (użyłam BackMit), 
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 
  • 2 białka, 
  • kilka kropel aromatu migdałowego, 
  • 2 łyżki orzechów włoskich, 
  • 1/2 szklanki cukru.
Mak sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową oraz posiekanymi orzechami, wraz z olejkiem dodać do maku. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać do maku. Dokładnie wymieszać. 1/3 masy rozsmarować równomiernie na dnie natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy o wym. 23x33cm.

Masa serowa:  
  • 1,25kg białego sera, 
  • 5 jajek + 1 żółtko, 
  • 110g masła, 
  • 200g ugotowanych ziemniaków, 
  • 380g cukru (można dać mniej), 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 2 łyżki budyniu waniliowego, 
  • 1/2 pomarańczy.
Ser zmielić wraz z ziemniakami. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do sera, zmiksować. Dodać stopione, przestudzone masło oraz cukier waniliowy. Następnie dodać sproszkowany budyń. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce o średnich oczkach a z reszty wycisnąć sok, po czym sok i skórkę dodać do masy serowej. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę serową rozprowadzić na blasze. Na wierzchu w równych odstępach kłaść łyżką kulki masy makowej, delikatnie wciskając je w ser. Piec około godziny w temp. 180st. Ostudzić i polukrować.








Źródło: Niebo na talerzu

                                                                    Smacznego:))

 

7 komentarzy:

  1. Super ciasto. Poproszę kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie sera i maku. Jednak muszę wypróbować połączenie sernika i ziemniaków ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na inną wersję seromakowca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. WOW!
    Super ciasti

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy mak ma być nie zmielony? bo nie pisze.

    OdpowiedzUsuń