foremka 23x33cm
Masa makowa:
- 200g zmielonego maku (użyłam BackMit),
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 2 białka,
- kilka kropel aromatu migdałowego,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 1/2 szklanki cukru.
Mak
sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową
oraz posiekanymi orzechami, wraz z olejkiem dodać do maku. Białka ubić
na sztywno z cukrem, dodać do maku. Dokładnie wymieszać. 1/3 masy
rozsmarować równomiernie na dnie natłuszczonej i wysypanej bułka tartą
formy o wym. 23x33cm.
Masa serowa:
- 1,25kg białego sera,
- 5 jajek + 1 żółtko,
- 110g masła,
- 200g ugotowanych ziemniaków,
- 380g cukru (można dać mniej),
- łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżki budyniu waniliowego,
- 1/2 pomarańczy.
Ser
zmielić wraz z ziemniakami. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodać do sera, zmiksować. Dodać stopione,
przestudzone masło oraz cukier waniliowy. Następnie dodać sproszkowany
budyń. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce o średnich
oczkach a z reszty wycisnąć sok, po czym sok i skórkę dodać do masy
serowej. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i
delikatnie wymieszać szpatułką. Masę serową rozprowadzić na blasze. Na
wierzchu w równych odstępach kłaść łyżką kulki masy makowej, delikatnie
wciskając je w ser. Piec około godziny w temp. 180st. Ostudzić i
polukrować.
Źródło: Niebo na talerzu
Smacznego:))
Super ciasto. Poproszę kawałeczek.
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie sera i maku. Jednak muszę wypróbować połączenie sernika i ziemniaków ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na inną wersję seromakowca :)
OdpowiedzUsuńPychota, bardzo lubię seromak :D
OdpowiedzUsuńWOW!
OdpowiedzUsuńSuper ciasti
A czy mak ma być nie zmielony? bo nie pisze.
OdpowiedzUsuńW składnikach mamy mielony mak :)
Usuń