piątek, 8 stycznia 2016

Sernik na zimno potrójnie czekoladowy

Sernik, szczególnie na zimno, to jeden z moich ulubionych rodzajów ciast. jakiś czas temu Lindt bardzo mile zaskoczył mnie słodką niespodzianką, którą postanowiłam po części wykorzystać do przygotowania sernika. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i gwarantuję, że wcale nie gorzej smakuje! 



tortownica o śr. 26cm

Masa I:  
  • 400g białego mielonego sera, 
  • 200g gorzkiej czekolady (u mnie Lindt o 70% zawartości kakao), 
  • 200ml śmietanki 30%, 
  • 150g cukru pudru.
Czekoladę połamać na kawałki, wsypać do żaroodpornej miseczki i stopić na parze, czyli postawić miskę nad garnkiem ze szklanką gotującej się na małym ogniu wody i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przestudzić, mieszając od czasu do czasu. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru, po czym dodać ją do sera wraz z przestudzoną czekoladą. Dodać resztę cukru pudru. Zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby odrobinę dosłodzić masę. Wylać na dno tortownicy o śr. 26cm. Równomiernie rozsmarować i schłodzić.

Masa II: 
  • 400g białego mielonego sera, 
  • 200g mlecznej czekolady, 
  • 200ml śmietanki 30%, 
  • 60g cukru pudru, 
  • łyżka żelatyny.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i przestudzić. Mleczną czekoladę stopić tak samo jak gorzką i również ją przestudzić.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru. Żelatynę zahartować 2 łyżkami ubitej śmietanki, po czym stale ubijając powoli wlewać zahartowaną żelatynę do pozostałej śmietany. Masę wraz ze stopioną czekoladą i resztą cukru pudru dodać do sera, dokładnie zmiksować. Wylać do formy na schłodzoną pierwszą masę serową. Ponownie wstawić do lodówki.

Masa III:  
  • 400g białego mielonego sera, 
  • 200g białej czekolady, 
  • 200ml śmietanki 30%, 
  • 60g cukru pudru, 
  • czubata łyżka żelatyny.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i przestudzić. Czekoladę stopić w taki sam sposób, pamiętając jednak, że biała czekolada nie lubi wysokiej temperatury i lepiej zdjąć ją z kąpieli wodnej wcześniej niż pozostałe czekolady i mieszać tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Następnie ją przestudzić.
Śmietankę ubić z dodatkiem łyżki cukru pudru na sztywno. Wlać żelatynę zahartowaną jak w powyższej masie i dodać do ubitej śmietany. Dodać wraz z czekoladą oraz cukrem pudrem do sera i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wylać na wierzch ciasta. Schłodzić.

Polewa:  
  • 150g mlecznej czekolady, 
  • łyżka oleju, 
  • 120ml śmietanki 30%.
Czekoladę połamać na kawałki i wraz z olejem oraz ze śmietanką stopić na parze w kąpieli wodnej tak jak powyżej. Przestudzić. Lekko tężejącą masą polać sernik. Wstawić do lodówki, by polewa zastygła. 


* Można sobie nieco ułatwić pracę i od razu ubić całe 600ml śmietanki, po czym podzielić je na 3 części. To samo można zrobić z żelatyną, przygotować ją od razu całą i jedynie podzielić na 2 części.








Źródło: Słodkie fantazje

                                                                         Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:

Ciasta Bez Pieczenia
 

17 komentarzy:

  1. Potrójnie czekoladowe bogactwo, mniam :) A i efekt wizualny boski :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biorę w ciemno, bo wiem, że jest znakomity :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :) Tyle dobroci w jednym kawałku :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik palce lizać...mistrzowski :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fantastycznie! Z pewnością smakował obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pewnie jest pyszny...

    OdpowiedzUsuń
  7. wyghląda naprawdę apetycznie!
    W wolnej chwili wypróbuje przepis ;)

    want-cant-must.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam kiedyś bardzo podobne ciasto. Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. na taki sernik zawsze mam ochotę, wygląda bajecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten ser to może być taki już pomielony w wiaderku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zdecydowanie preferuję ser w kostce, jednak śmiało można użyć takiego z wiaderka:) Nie wiem tylko czy nie będzie trzeba odrobinę zwiększyć ilości żelatyny.

      Usuń
  11. Czy można zamiast żelatyny dodać fixy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, jednak należy użyć wtedy dobrego sera w kostce, na pewno nie z wiaderka.

      Usuń
  12. Dlaczego w I masie nie ma żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponieważ użyłam gorzkiej czekolady o bardzo wysokiej zawartości kakao i masa jest bardzo gęsta, nie potrzeba jej dodatkowo usztywniać.

      Usuń