czwartek, 14 stycznia 2016

Klopsiki w zalewie pomidorowej

Zwykłe mielone zalane ostro-słodką zalewą pomidorową z warzywami. Sprawdzą się na kolację, przystawkę i np. podczas spotkania ze znajomymi. Można je podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. 




Składniki:  
  • 1/2 kg mielonej wieprzowiny, 
  • sól, pieprz, 
  • jajko, 
  • ząbek czosnku, 
  • szczypta ostrej papryki, 
  • szczypta curry, 
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • czerwona papryka,
  • cebula, 
  • 4 ogórki konserwowe, 
  • szklanka wody, 
  • 3 łyżki octu, 
  • 3 łyżeczki cukru, 
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Wykonanie

Do mięsa dodać jajko, doprawić solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, papryką i curry. Dodać bułkę tartą. Wyrobić dokładnie mięso. Formować maleńkie klopsiki i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Do garnka wlać wodę, wrzucić posiekaną w kostkę paprykę oraz cebulę i ogórki. Dodać ocet, cukier, ketchup i koncentrat pomidorowy. Gotować około 15-20 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno głębokiego półmiska wlać odrobinę sosu, ułożyć połowę klopsików, zalać warstwą sosu, przykryć pozostałymi klopsikami i zalać resztą sosu. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.


                                                              Smacznego:))
 

1 komentarz: