czwartek, 22 października 2015

Przysmak Imama, czyli zapiekanka mięsno - warzywna

Jeśli macie troszkę więcej czasu, warto pokusić się o przygotowanie takiej pysznej zapiekanki z duża ilością warzyw i mięsem. Można do niej oczywiście użyć dowolnych, ulubionych warzyw. Podawać można ją bez dodatków lub, tak jak ja, np. z kopytkami by danie było bardziej sycące.




 
Składniki:  
  • 1/2 bakłażana, 
  • 1/2 cukinii, 
  • duża cebula, 
  • papryka, 
  • 3 duże pomidory, 
  • 500g mięsa mielonego wołowego, 
  • ząbek czosnku, 
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego, 
  • sól, pieprz, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 100 g sera w plastrach. 
Wykonanie

Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w dość grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Pomidory umyć i pokroić w plastry. Mięso podsmażyć na łyżce oliwy wraz z posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego natłuścić oliwą. Ułożyć plastry bakłażana i cukinii oraz cebulę. Wyłożyć połowę mięsa, papryki i pomidorów. Posmarować dwiema łyżkami przecieru. Oprószyć obficie solą i pieprzem. Przykryć kolejną warstwą bakłażana, cukinii, cebuli, mięsa, papryki i pomidorów. Posmarować przecierem i oprószyć solą i pieprzem. 
 Piec około 50 min w temp. 180st. 
Następnie ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać jeszcze jakieś 10-15 minut. 






                                                                  Smacznego;))
 

8 komentarzy: