środa, 1 lipca 2015

Pavlova z truskawkami

Bardzo często zostają mi niewykorzystane białka, które mrożę a później wykorzystuję np. do przygotowania takiego pysznego deseru:) Słodka beza, delikatna masa śmietanowa i świeże truskawki. Całość wspaniale współgra ze sobą zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. Kaloryczne, ale warto się skusić:))




Beza:  
  • 5 białek, 
  • 3/4 szklanki cukru pudru, 
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka soku z cytryny.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Pianę rozsmarować na papierze do pieczenia tworząc kształt koła. Piec około godziny w temp. 100st. Ostudzić.

Krem:  
  • 250ml śmietanki 30%, 
  • 125g serka mascarpone, 
  • 1/2 laski wanilii, 
  • 2 czubate łyżki cukru pudru, 
  • 300g świeżych truskawek.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone oraz nasiona wanilii. Miksować chwilę, aż składniki dobrze się połączą. Masę rozsmarować na zimnej bezie. Ułożyć umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki. Od razu podawać.


 








                                                                      Smacznego:))

 

10 komentarzy:

  1. Nie lubię bez, ale taką to bym spróbowała! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! *.*
    Ta pavlova musi smakować obłędnie! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne ciasto,proste składniki i wyszło całkiem apetycznie. Będę musiała zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Wielkie WOW. Podobno to jedno z trudniejszych ciast do wykonania ze względu na bezę. Podziwiam piekących samodzielnie ciasta. :)

    Zapraszam do mnie.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń