sobota, 11 lipca 2015

Rolada z truskawkami

Podstawą dobrej rolady jest puszysty biszkopt, który da się ładnie zwinąć:) Udało mi się w końcu opracować doskonały przepis na taki biszkopt! Bardzo ważne jest również to, aby biszkopt zaraz po upieczeniu wyjąć na wilgotną ściereczkę a następnie go zrolować. Wtedy mamy pewność, że podczas końcowego zwijania ciasto nam nie popęka. Moją roladę uzupełniłam kremem śmietanowym i truskawkami. Ciasto wyszło bardzo delikatne, puszyste i naprawdę pyszne! Jak się również okazało, było go po prostu za mało :))





Biszkopt
  • 5 jajek, 
  • szklanka mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego.
Całe jajka ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej. Krótko zmiksować. Masę wylać na blaszkę o wym. 37x42cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-15 minut w temp. 170st. Po upieczeniu wyjąć ciasto na wilgotną ściereczkę i zrolować. Pozostawić do ostygnięcia.

Krem:  
  • 300ml śmietanki 30%, 
  • śmietan-fix, 
  • 2 czubate łyżki cukru pudru, 
  • 100g świeżych truskawek.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu oraz cukru pudru. Ciasto odwinąć i posmarować masą śmietanową. Na jednym brzegu ułożyć rząd truskawek, jedna przy drugiej. Można też utworzyć dwa rzędy truskawek, jeden obok drugiego. Delikatnie zrolować, udekorować odrobiną śmietanki, świeżymi truskawkami i miętą. Schłodzić.








                                                                       Smacznego:))
 

5 komentarzy:

  1. Fantastyczna rolada :) Ja nadal jeszcze jej nie opanowałam :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna, ostatnio też robiłam roladę z bitą śmietaną i truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna rolada i na dodatek z moimi ulubionymi truskawkami.

    OdpowiedzUsuń