Biszkopt:
- 5 jajek,
- szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki oleju rzepakowego.
Całe
jajka ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru. Dodać mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia oraz olej. Krótko zmiksować. Masę wylać na
blaszkę o wym. 37x42cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-15
minut w temp. 170st. Po upieczeniu wyjąć ciasto na wilgotną ściereczkę i
zrolować. Pozostawić do ostygnięcia.
Krem:
- 300ml śmietanki 30%,
- śmietan-fix,
- 2 czubate łyżki cukru pudru,
- 100g świeżych truskawek.
Śmietankę
ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu oraz cukru pudru. Ciasto
odwinąć i posmarować masą śmietanową. Na jednym brzegu ułożyć rząd
truskawek, jedna przy drugiej. Można też utworzyć dwa rzędy truskawek,
jeden obok drugiego. Delikatnie zrolować, udekorować odrobiną śmietanki,
świeżymi truskawkami i miętą. Schłodzić.
Smacznego:))
Fantastyczna rolada :) Ja nadal jeszcze jej nie opanowałam :(
OdpowiedzUsuńwygląda przewspaniale!
OdpowiedzUsuńIdealna, ostatnio też robiłam roladę z bitą śmietaną i truskawkami :)
OdpowiedzUsuńIdealne! Cudo!
OdpowiedzUsuńPyszna rolada i na dodatek z moimi ulubionymi truskawkami.
OdpowiedzUsuń