wtorek, 7 lipca 2015

Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą

Sezon na truskawki powolutku dobiega końca, trzeba więc jak najlepiej wykorzystać te pyszne owoce:) Na blogu znajdziecie już mnóstwo przepisów z dodatkiem truskawek. Dziś polecam kruche ciasto pokryte słodką nutellą, puszystym kremem śmietanowym i świeżymi truskawkami. Tarta jest tak pyszna, że po prostu musicie sami jej spróbować:)





Kruche ciasto:  
  • 175g mąki pszennej, 
  • żółtko, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 130g masła lub margaryny, 
  • 35ml zimnej wody, 
  • szczypta soli, 
  • 200g kremu czekoladowego, np. Nutelli
Mąkę przesiać, zrobić dołeczek, wbić żółtko oraz wlać wodę. Wymieszać końcówką noża. Dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na tartę o śr. 26cm. 
Wstawić do lodówki na 30 minut, następnie piec około 15-20 minut w temp. 170st. 
Ostudzić i posmarować kremem czekoladowym. 

Krem:  
Czekoladę stopić na parze, przestudzić. 
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone, przestudzoną czekoladę oraz likier jajeczny. Krótko zmiksować. 
Rozsmarować na masie cukrowej. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w ćwiartki truskawki. 
Przechowywać w lodówce.









                                                                      Smacznego:))

 

9 komentarzy:

  1. Idealne na lato! U mnie często się takie robi, mniam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ajjj, a mnie się od wczoraj tak chce nutelli!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna tarta :) Idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, boska!
    Nic nie mów o końcu sezonu, serce mi się kraje...

    OdpowiedzUsuń