Biszkopt:
- 7 jajek,
- 120g budyniu waniliowego (użyłam Master Cook),
- 1 i 1/4 szklanki cukru,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Master Cook),
- 3 czubate łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru waniliowego (użyłam Master Cook).
Białka
ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając, dodawać
kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z budyniem i
proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką i wylać na
przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm.
Piec około 35 minut w temp. 180st.
Ostudzić i przekroić na 3 części.
UWAGA! Upiec dwa takie biszkopty!!
Krem śmietanowy:
- 1 litr śmietanki 36%,
- 500g serka mascarpone,
- niepełna szklanka cukru pudru z laską wanilii (użyłam Master Cook),
- 200g mlecznej czekolady,
- 300g dżemu z czarnej porzeczki,
- szklanka herbaty z cukrem.
Śmietankę
ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodawać po
łyżce mascarpone. Na koniec dodać czekoladę startą na tarce o dużych
oczkach. Wymieszać szpatułką.
Blaty
ciasta nasączyć herbatą. Dwa blaty wyciąć w taki sposób, by utworzyły
zgrubienie księgi.
Pierwsze dwa blaty ciasta ułożyć blisko siebie i
posmarować warstwą dżemu, rozsmarować grubą warstwę kremu. Przykryć
kawałkami ciasta, które mają tworzyć zgrubienie księgi. Posmarować je
dżemem i resztą kremu. Przykryć ostatnimi dwoma nasączonymi blatami
ciasta. Schłodzić.
Krem maślany:
- 200g masła,
- 80g budyniu waniliowego (użyłam Master Cook),
- czubata szklanka cukru,
- 3 szklanki mleka.
2
i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budynie,
wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż całkowicie zgęstnieje. Zdjąć z
ognia, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na
puch, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą posmarować
dokładnie wierzch i boki ciasta.
Całość udekorować podwójną porcją masy plastycznej (przepis tutaj) i zrobionymi z niej ozdobami.
Smacznego:))
Wspaniały. Moje gratulację :-)
OdpowiedzUsuńJest przepiękny :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny!!!
OdpowiedzUsuńBardzo starannie wykonany tort-rewelacja;)
OdpowiedzUsuńBardzo Wam dziękuję:))
OdpowiedzUsuń