Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki żytniej,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- jajko,
- łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam Master Cook),
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 100g orzechów włoskich,
- 3 łyżki otrębów pszennych,
- 3 łodygi rabarbaru,
- łyżka przyprawy do piernika (użyłam Master Cook),
- brązowy cukier do posypania.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Dodać cukier i otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta.
Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać.
Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości.
Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem.
Piec około 25 min w temp. 180-190st.
Smacznego:))
Smaczniutko wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńSame pyszności :)
OdpowiedzUsuńMadzia a jaka cudna podstawka pod babeczkę , no rewelacja :)
Gdzie można takie cudeńko nabyć ?
Kasieńko podstawka to dzieło mojego męża:)))
UsuńWspaniałe babeczki :-)
OdpowiedzUsuńUrocze babeczki :)
OdpowiedzUsuńAleż one smakowicie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńBabeczki wyglądają pysznie ale stojaczek jeszcze ładniejszy.
OdpowiedzUsuń