sobota, 13 czerwca 2015

Babeczki z rabarbarem i orzechami

Babeczki to świetna alternatywa zarówno na śniadanie, jak i na deser czy piknik. Można je wzbogacać o przeróżne dodatki, dodawać swoje ulubione owoce. Poza tym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tym razem upiekłam zdrowszą wersję wzbogaconą o orzechy włoskie, otręby pszenne, mąkę żytnią i brązowy cukier. Wyszły nie za słodkie, odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne!




Składniki: 
Wykonanie

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Dodać cukier i otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta.
Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać.
Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości.
Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem.
Piec około 25 min w temp. 180-190st.






                                                                     Smacznego:))
 

8 komentarzy:

  1. Same pyszności :)
    Madzia a jaka cudna podstawka pod babeczkę , no rewelacja :)
    Gdzie można takie cudeńko nabyć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasieńko podstawka to dzieło mojego męża:)))

      Usuń
  2. Ależ one smakowicie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczki wyglądają pysznie ale stojaczek jeszcze ładniejszy.

    OdpowiedzUsuń