czwartek, 11 czerwca 2015

Trufle serowe o smaku cytrynowo - czekoladowym

Domowe czekoladki to prawdziwy rarytas:)) Szczególnie takie z nadzieniem, otoczone czekoladą są dość czasochłonne. Jednak trufle, które dziś Wam przedstawiam są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich podstawowym składnikiem jest biały ser oraz płatki czekoladowe. Dla wzbogacenia smaku dodałam nieco soku i skórki z cytryny. Całość oczywiście obtoczona w stopionej czekoladzie:) Pycha!




Składniki:  
  • cukier waniliowy, 
  • 250g chudego twarogu, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • skórka otarta z pół cytryny, 
  • szklanka płatków czekoladowych, 
  • 100g gorzkiej czekolady, 
  • 100g mlecznej czekolady.
Wykonanie

Twaróg zmiksować przy użyciu blendera. Dodać cukier waniliowy, sok oraz skórkę z cytryny. Płatki czekoladowe zmiksować w blenderze, następnie dodać do masy serowej, całość ponownie zmiksować blenderem. 
Uformować małe kuleczki, wstawić do lodówki na godzinę. 
Czekolady stopić na parze. Trufelki obtaczać w czekoladzie, włożyć na 20min do lodówki by czekolada zastygła.






                                                                Smacznego:))
 

7 komentarzy:

  1. Idealny deser dla mnie :) moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne :) Wyglądają bardzo profesjonalnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne :) A jakich płatków czekoladowych użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu użyłam płatki śniadaniowe Chocapic, ale można użyć dowolnych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pierwszej chwili pomyślałam, że chodzi o płatki z samej czekolady ale potem przyszło oświecenie, że to śniadaniowe, jednak wolałam się upewnić :)) Dziękuję za odpowiedź i za przepis, bardzo fajny pomysł :)

      Usuń