czwartek, 18 czerwca 2015

Suflet czekoladowy z truskawkami

Sezon na truskawki trzeba dobrze wykorzystać! Dlatego teraz truskawki są obowiązkowym dodatkiem do naszych deserów:) Dziś polecam klasyczny suflet czekoladowy. Lekko płynny, nie za słodki, idealnie współgra ze świeżymi truskawkami i nutką mięty...




Składniki:  
  • 2 jajka, 
  • 50g masła lub margaryny, 
  • 100g gorzkiej czekolady, 
  • szczypta soli, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 1/3 szklanki cukru, 
  • 250g świeżych truskawek.
Wykonanie

Masło wraz z czekoladą stopić na małym ogniu, przestudzić. 
Jajka ubić mikserem na puszystą masę. Dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę, aż się rozpuści. Następnie dodać mąkę i szczyptę soli, wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną masę czekoladową, dokładnie wymieszać. 
Ciasto rozlać do 4 natłuszczonych i wysypanych bułką tartą kokilek. 
Piec około 15 minut w temp. 180st. 
Podawać ze świeżymi truskawkami ułożonymi na środku każdego sufletu.






                                                                      Smacznego:))

7 komentarzy:

  1. śliczne zdjęcia i fajny przepis :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędny :) I jakie masz cudne kokilki! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba nie dałabym rady zrobić takiego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki piękny! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda. Uwielbiam desery z czekoladą, a jeśli sa połączone z truskawkami to już zupełny luksus. Trzeba troszkę oszukać swojego dietetyka, a co!

    OdpowiedzUsuń