wtorek, 16 czerwca 2015

Pulpeciki zapiekane z mozarellą i warzywami

Zwykłe kotlety mielone można urozmaicać na naprawdę wiele sposobów. Kilka przepisów jest już na blogu, dzisiaj mam dla Was następny. Tym razem są to pieczone pulpeciki, z dodatkiem otrębów owsianych, dietetyczne i z dużą ilością warzyw. Całość pokrywa kołderka z mozarelli. Naprawdę pyszne!




Składniki: 
  • 300g mięsa mielonego,
  • por, 
  • cukinia, 
  • marchewka, 
  • 1/2 bakłażana, 
  • czerwona papryka,
  • puszka pomidorów krojonych, 
  • jajko, 
  • łyżka musztardy, 
  • 2 czubate łyżki otrębów owsianych, 
  • sól, pieprz, 
  • czosnek, 
  • ostra papryka, 
  • świeża bazylia, 
  • 200g mozarelli.
Wykonanie

Pora dokładnie umyć i pokroić w półtalarki. 2 łyżki dodać do mięsa wraz z odrobiną suszonego czosnku, jajkiem, otrębami, łyżka posiekanej bazylii, łyżką wody oraz solą i pieprzem do smaku. Wyrobić i formować pulpeciki.
Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek (około 10minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę warzyw i pulpeciki, posypać resztą warzyw. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ułożyć plastry mozarelli i zapiekać kolejne 10 minut.






                                                                          Smacznego:))
 

4 komentarze:

  1. Pyszna propozycja :) lubię kombinować z kotletami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne pulpeciki, chętnie bym zjadła taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń